Poprvé v historii byly objeveny fosilie tyranosauřích batolat

 
Další 3 fotografie v galerii
Fosilie embryí velkých dravých dinosaurů jsou extrémně vzácné / Pixabay
Nově publikovaná odborná práce přichází s potvrzením fantastického objevu - prvních zkamenělých pozůstatků sotva vylíhnutých mláďat tyranosauridních teropodů.

Zkameněliny velmi malých mláďat tyranosauridních teropodů, tedy fosilní pozůstatky jakýchsi tyranosauridních „novorozeňat“ až „batolat“, jsou velmi vzácné. Nepočítáme-li některé kontroverzní objevy, pak dosud prakticky nebyl potvrzen ani jeden takový nález.

To se týká jak samotného extrémně populárního ikonického druhu Tyrannosaurus rex, tak i ostatních tyranosauridů, ba dokonce všech tyranosauroidů. Fosilní exempláře mláďat mladších než zhruba 2 roky tak věda dosud neměla k dispozici.

Čelist o velikosti zápalky

To se změnilo až na začátku roku 2021, kdy paleontolog Gregory Funston s kolegy oznámil výzkum dvou fosilních fragmentů miniaturních rozměrů, patřících nepochybně dosud neidentifikovaným druhům tyranosauridů.

První objev byl učiněn již roku 1983 v americké Montaně v souvrství Two Medicine a měl podobu úlomku spodní čelisti o dochované délce 2,9 centimetru. Malinká čelist je stále osazena osmi drobnými zoubky, vzhledem k její křehkosti však nemohla být po dlouhou dobu z horniny bezpečně vyproštěna.

První tyranosauří embryo?

Obrat nastal v roce 2018 spolu s jiným objevem, který byl učiněn o trochu severněji, v kanadské Albertě. Tentokrát byl v sedimentech souvrství Horseshoe Canyon objeven maličký dráp z prstu dolní končetiny, patřící rovněž velmi mladému tyranosauridovi.

Vědci, kteří začali tyto fosilie zkoumat, si brzy uvědomili, že by před sebou mohli mít naprosto unikátní nález, který by byl doslova první svého druhu. Mohlo se totiž jednat o nesmírně cenné pozůstatky embrya (tedy dosud nevylíhnutého jedince) tyranosauridního teropoda!

Lebka jako myš domácí

Malá čelist byla nově zkoumána za pomoci moderních zobrazovacích technik, které umožnily její detailní výzkum bez nutnosti přímé preparace. Čelist nese nezaměnitelné anatomické znaky tyranosauridů – například výraznou rýhu na vnitřní straně a mohutnou bázi.

Celá lebka malého tyranosaurida pak byla velká asi jako myš domácí – měřila na délku méně než 10 centimetrů. Důkazem, že mohlo jít o dosud nevylíhnuté mládě, je i míra opotřebení a vývoje jednotlivých zubů – ty ještě nejsou plně dorostlé a nasvědčují tak možnosti, že jejich majitel byl skutečně teprve nevylíhnutým embryem.

Zabijáci o velikosti kočky

Zuby nejeví žádné známky postupné desintegrace kořenů, jako by tomu bylo u jedinců, kteří je již používají. Naopak jsou podobné první generaci zubů u velmi malých mláďat dnešních plazů. Také dráp jeví na jedné své straně známky nízkého stupně formování, což rovněž nasvědčuje možnosti, že se jedná o fosilii embrya stejného tyranosaurida.

Velikostním porovnáním fosilií autoři výzkumu odhadují celkovou délku majitele čelisti zhruba na 70 centimetrů a původce drápu přibližně na rovný metr. Jejich hmotnost zřejmě nepřesahovala několik kilogramů, přibližně jako u dnešní kočky domácí.

Potkat byste ho nechtěli

Obří několikatunoví predátoři tak začínali svůj život jako malá a velmi štíhle stavěná zvířata. O jaký rod tyranosaurida se ale mohlo jednat? Zatím si vědci nejsou jistí, nicméně vzhledem ke stáří vrstev a geologickým souvrstvím, ve kterých byly tyto fosilie objeveny, zbývá jen několik možností.

Mohlo by se jednat o malé jedince rodu Albertosaurus, dále rodu Gorgosaurus nebo rodu Daspletosaurus (případně pak úplně jiného, dosud neznámého rodu tyranosaurida). Potkat byste se s ním ale každopádně nechtěli...

Najdeme jednou miminko T. rexe?

Zajímavé také je, že fosilie potenciálních embryí tyranosauridů byly objeveny ve stejném prostředí, v jakém běžně žili jiní mohutní dinosauři – včetně stád kachnozobých a rohatých dinosaurů. Pravděpodobně tak neplatí ani předpoklad, že tyranosauridi hnízdili v ústraní a drželi se v tomto období dále od společenstev velkých býložravců.

To dává vědcům lákavou perspektivu, že bychom přece jen mohli jednou takové zkamenělé vejce i s embryem objevit. Na stopě hnízda tyranosauří samice sice ještě nejsme, nelze ale odmítnout možnost, že jej jednou s jistou dávkou štěstí opravdu objevíme.

Mohlo by vás zajímat

Reklama