V České republice začne testování na COVID-19 pomocí detekčních psů

Psi dokáží detekovat změnu pachové signatury u člověka pozitivního na nemoc COVID-19 / Pixabay
Tým kynologů Search and Rescue Czech Republic (SAR CZ), který v České republice provádí studii detekce nemoci COVID-19 s použitím psů, se posunul do další fáze. Novou metodu testování koronaviru již zdokonalil natolik, aby splnil podmínky Ministerstva zdravotnictví České republiky a požádal o udělení výjimky pro tento způsob testování.

V případě udělení povolení bude možné pomocí speciálně cvičených psů testovat například ve školách, zdravotních a pečovatelských zařízeních nebo zaměstnance ve firmách.

Testovací metoda týmu SAR CZ je založena na využití speciálně vycvičených psů, kteří dokáží detekovat změnu pachové signatury u člověka pozitivního na nemoc COVID-19. Odběr je velice jednoduchý a testovaný jedinec během něj není žádným způsobem omezen. Tým SAR CZ se jako jediný v České republice věnuje nejen testování, ale i výzkumu využití detekčních psů.

„Splnili jsme podmínky Ministerstva zdravotnictví České republiky a zažádali o výjimku, aby naše metoda mohla být oficiálně využívaná na místech, kde je nutné se opakovaně testovat. Testování koronaviru s využitím detekčních psů se jeví jako vhodná alternativa k běžně používaným diagnostickým testům. Z provozního hlediska jsou tito psi špičkovým biologickým detektorem, který nabízí vysoce citlivý senzorický systém v reálném čase. To vše bez nutnosti shromažďovat, zpracovávat nebo analyzovat vzorky,“ uvádí Gustav Hotový, vedoucí projektu z neziskové organizace Search and Rescue Czech Republic.

Testování s využitím detekčních psů je navíc i méně finančně náročné. Cena jedné odběrové sady je 50 korun a další náklady jsou značně variabilní. „Pokud by se tímto způsobem rozhodla testovat státní instituce, například Policie České republiky, může využít stávající kapacity a testovat tisíce vzorků s minimálními náklady. Pokud by se rozhodl tuto metodu využít komerční subjekt, mohla by se cena oproti antigenním testům zvýšit, ale hlavní výhodou zůstává vysoká spolehlivost,“ upřesňuje Gustav Hotový. Psi také dokáží otestovat velké množství vzorků. Přesný počet poté záleží na kapacitě personálu, který s odběrem a testováním pomáhá.

V oficiální schválení tohoto způsobu testování věří i partneři týmu SAR CZ. „Od první chvíle, kdy jsme začali tento revoluční způsob testování osob na COVID-19 podporovat, jsme věřili v jeho zavedení do praxe. Neinvazivní, pohodlný a vysoce přesný způsob testování může přinést úlevu všem zaměstnancům ve firmách, ale i dalším skupinám obyvatel, které se musí opakovaně, a někdy velice nepříjemným způsobem, testovat. V naší společnosti plánujeme testovat zaměstnance za pomoci speciálně vycvičených psů již v dubnu, samozřejmě stále v kombinaci s antigenními testy. Jakmile však bude testování pomocí psů oficiálně schváleno, zavedeme ho u nás do rutinní praxe v co nejkratší možné době,“ uvádí Karolína Čápová, ředitelka vývoje produktů ve společnosti VAFO.

Mohlo by vás zajímat

Reklama