Během víkendu spadne na Zemi čínská raketa, může ohrozit New York nebo Madrid

Tchien-che byla ve čtvrtek 29. dubna vypuštěna z kosmického střediska Wen-čchang v čínském Chaj-nanu s pomocí největší čínské nosné rakety / China aviation
Čínská raketa "Dlouhý pochod 5B" je téměř 21tunový vesmírný objekt, který by měl podle předpokladů o tomto víkendu nekontrolovaně spadnout na Zemi.

Může se to ovšem stát i v obydlených oblastech. Vesmírné agentury a astronomové po celém světě proto sledují bedlivě cestu rakety "Dlouhý pochod 5B".

Nejnovější informace ukazují, že se v sobotu 8. května zřítí zpět na Zemi a podle varování americké vlády možná dokonce někam do obydlených oblastí. Přitom přesný okamžik dopadu nelze určit. Satelitní sledovače detekovaly 30 metrů dlouhé a 4,8 metru široké tělo rakety, které letělo rychlostí více než 6430 metrů za sekundu – dostatečně rychle, aby obletělo Zemi za méně než dvě hodiny. 

Mluvčí amerického ministerstva obrany Mike Howard uvádí, že americké vesmírné velení sleduje polohu čínské rakety "Dlouhý pochod 5B" ve vesmíru, ale její přesný vstup do zemské atmosféry nedokáže určit. Raketa vynesla minulý týden na oběžnou dráhu Tchien-che, první část čínské vesmírné stanice. 

Tchien-che byla ve čtvrtek 29. dubna vypuštěna z kosmického střediska Wen-čchang v čínském Chaj-nanu s pomocí největší čínské nosné rakety "Dlouhý pochod 5B". Jonathan McDowell, astronom z Harvard-Smithsonianova centra pro astrofyziku, říká: „Když naposledy vypustili raketu Dlouhý pochod 5B, letěly při dopadu po obloze velké dlouhé kovové tyče a poškodily několik budov na Pobřeží slonoviny. Většina z nich shořela, ale obrovské kusy kovu dopadly i na zem. Bylo velké štěstí, že nikdo nebyl zraněn.“ McDowell se obává, že i tento víkend páteř rakety znovu nekontrolovaně vstoupí do atmosféry Země.

Cesta dopadu trosek by se měla pohybovat v rozmezí severní zeměpisné šířky přibližně na úrovni New Yorku a Madridu a jižní šířky v oblasti jižní Chile a Wellingtonu na Novém Zélandu. Zbytky by mohly přistát kdekoli v tomto prostoru, i když všichni doufají, že většina z nich shoří v atmosféře před dopadem na Zemi. 

Části, které neshoří, by mohly spadnout do moře nebo do neobydlené oblasti, ale stále zůstává riziko poškození osob nebo majetku. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama