Nosorožec vysoký jako žirafa. V Číně objevili lebku jednoho z největších vyhynulých savců

Prehistorický nosorožec mohl vážit od 11 do 20 tun / ABelov2014
Dnešní dvoumetroví nosorožci jsou známí zejména pro své rohy. Před 2,5 miliony lety bychom ale tyto tvory nepoznali. V Číně byla nalezena lebka vyhynulého druhu obřího, bezrohého nosorožce, který patřil k největším savcům toulajícím se kdysi po Zemi.

První nosorožci na Zemi se podobali spíše tapírům. Neměli totiž rohy, díky nimž se dnes stávají terčem pytláků.

Napadlo by vás, že nosorožec může dosahovat výšky jako žirafa? Právě takový byl rod Paraceratherium. A k němu byl přiřazen i tvor, jehož perfektně zachovalou lebku našli paleontologové v severozápadní Číně.

Nosorožec, šestý a podle odhadů paleontologů možná největší druh tohoto rodu, který bez krku a hlavy dosahoval výšky až 5 metrů, dostal jméno Paraceratherium linxiaense.
 
Tento tvor údajně mohl vážit od 11 do 20 tun, což je hmotnost tří až pěti afrických slonů. Jelikož však čínský tým v rukou má pouze lebku, hmotnost a rozměry jsou založeny na odhadech.
 
Na lebce je patrné, že P. linxiaense měl relativně krátký nosní chobot, dlouhý krk a hlubokou dutinu nosní. Z dosud nalezených fosilií pravěkých nosorožců je patrné, že tato zvířata putovala z Mongolské náhorní plošiny do severozápadní Číny a odtud pravděpodobně přes Tibet do Kazachstánu a dolů do Pákistánu.
 
Na každém stanovišti při migraci docházelo k evoluční specializaci na dané životní prostředí a k rozvětvování druhů během oligocénu před 34 až 23 miliony lety. Fylogenetická analýza  P. linxiaense umístila někam doprostřed těsně před přechod Tibetem.

Mohlo by vás zajímat

Reklama