Kouř z požárů způsobuje hromadění vody v mracích. Překvapivě to ale způsobuje sucho

Během sezóny požárů v USA absolvovali vědci sérii výzkumných přeletů / Pixabay
Když vypukne požár, kouř stoupá směrem vzhůru. Jakmile dojde ke kontaktu s mraky, začnou se v nich hromadit kapky vody. Co se s touto vodou děje dál, bylo pro vědce velkou neznámou. Nyní s překvapením zjistili, že proces nevede k intenzivnějšímu dešti, ale k pravému opaku.

V posledních letech přibývá požárů. A vědce zajímalo, jaký vliv jejich kouř má na mraky. Již dříve totiž bylo zjištěno, že dým zanechává v mracích kapky vody.

Během sezóny požárů v USA před cca třemi lety absolvovali vědci sérii výzkumných přeletů, včetně letu přes severozápad Pacifiku, s cílem určit, jaký má kouř na mraky vliv.

S pomocí leteckých přístrojů určených k analýze mraků a v nich obsažené vody tým zjistil, že oblaka zasažená dýmem z požárů obsahují pětkrát více vody než mraky neovlivněné. To není až takové překvapení, neboť víme, že organické a anorganické částice v kouři mohou vytvářet malé kapky vody. Tým však neohromilo jen jejich obrovské množství.
 
Kromě toho byly tyto kapky o polovinu větší než kapky v běžných oblacích. Snižuje to šanci na spojeních těchto kapek s dalšími kapkami, což pak vede k dešti.
 
Vědci uvedli, že šance na déšť byla u těchto mraků prakticky nulová. Požáry v USA, kde jsou nebývale silné, mohou přiživovat sucho nedostatkem srážek. To povede k dalším šířícím se požárům.
 
Zdroj: Advancing Earth and Space Science

Mohlo by vás zajímat

Reklama