Vědci už vědí, proč Mozartova sonáta tlumí epileptické záchvaty

Výzkum na 16 osobách trpících na epilepsii je nadějí pro pacienty, kteří nereagují na léky / Pixabay
Hudba má léčivé účinky, to není nic nového. Má vliv na emoce i mozek. Záhadou však dosud byla Mozartova sonáta, která má až zázračné terapeutické účinky nejen na lidi s epilepsií. Podle nové studie za to může pocit očekávání a překvapení.

Mozartova sonáta pro dva klavíry D Major K448 je známa pro účinky na mozkovou aktivitu, vědci ale nechápali, proč.

Výzkum na 16 osobách trpících na epilepsii je nadějí pro pacienty, kteří nereagují na léky. Mozková aktivita dobrovolníků byla pozorována s pomocí mozkových implantátů vybavených senzory, které sledovaly mozkové příhody doprovázející epileptické záchvaty.

„Naším konečným snem je definovat antiepileptický hudební žánr a zlepšit lidem s epilepsií s pomocí hudby život,“ řekl Robert Quon, výzkumník z americké Dartmouth College a spoluautor studie.
 
K tomu pustili vědci Mozartovu sonátu a sledovali, jak pacienti reagují na jednotlivé pasáže a dynamiku skladby. Zjistili, že počet těchto mozkových příhod se již po 30 sekundách poslechu snížil a byl zaznamenán silný účinek v oblasti mozku spojené s emocemi.
 
Efekt byl nejvíce znatelný v přechodech mezi delšími hudebními fázemi. To naznačuje, že hraje roli pocit očekávání. Pak přijde neočekávaná odpověď, což vyvolá silně pozitivní emoce, které působí terapeuticky.
 
Mozartův efekt je zkoumán od doby, co vědci v roce 1993 zjistili, že lidé poslouchající jeho hudbu měli po 10 minutách lepší prostorové myšlení. Následné výzkumy se zaměřovaly na spojení hudby tohoto umělce a různé mozkové funkce či poruchy.
 
Zdroj: Scientific Reports

Mohlo by vás zajímat

Reklama