Peklo ve vesmíru. Planeta, na níž prší železo, je pravděpodobně ještě žhavější

WASP-76b je neuvěřitelně blízko své hvězdě teplejší než Slunce / NASA
Exoplanety jsou pro planetární vědce doslova jinými dimenzemi. Mezi ně patří také svět WASP-76b. Tato planeta je tak horká, že připomíná skutečné peklo.

Taví se zde železo, které je následně odpařováno do atmosféry a na chladnější planetární stranu prší jako déšť. Možná je ještě více horká, než jsme si dosud mysleli.

Z předchozích studií této planety víme, že tam mohou teploty na denní straně vyšplhat až na 2246 stupňů Celsia. Jenomže nový teplotní model založený na detekci ionizovaného vápníku v datech teleskopů observatoře Gemini na Havaji naznačuje, že je to ještě žhavější planeta.

Ionizovaný vápník by ke svému vzniku potřeboval výrazněji teplejší podmínky, než jaké podle nás na WASP-76b panují.
 
„Pozorujeme tam tolik vápníku. Tento popis by mohl naznačovat, že má planeta velmi silné větry v horní atmosféře nebo je atmosférická teplota na exoplanetě mnohem větší, než jsme si mysleli,” prohlásila Emily Deibertová, astrofyzička z Torontské univerzity.
 
K detekci vápníku použili vědci metodu zvanou tranzitní spektroskopie. Světlo mateřské hvězdy exoplanety prosvítá její atmosférou a putuje na Zemi. Tohle světlo umožňuje vědeckým týmům provádět výpočty v různých hloubkách. V tomto případě detekovali trojici spektrálních vrstev, které indikují přítomnost ionizovaného vápníku.
 
WASP-76b byla objevená v roce 2016. Přezdívá se jí „horký Jupiter”, protože má podobné rozměry. Je neuvěřitelně blízko své hvězdě teplejší než Slunce. Oběhne ji pouze za 1,8 pozemského dne.
 
WASP-76b má uzamčenou oběžnou dráhu. To znamená, že je jednou stranou trvale otočena ke své hvězdě a druhou stranou trvale odkloněná.
 
Zdroj: Astrophysical Journal Letters

Mohlo by vás zajímat

Reklama