Archeologové odhalili v Peru masový hrob žen. Před smrtí vyráběly textilie

V 15. století dosáhla prosperity kultura Chimú, která byla známa lidskými oběťmi / Pixabay
Archeologové našli v archeologické lokalitě Chan Chan v Peru masový ženský hrob z 15. století. Podle všeho šlo o ženy z elity společnosti, které před svou smrtí vyráběly textilie.

Archeologové nedávno odkryli v Peru na nalezišti Chan Chan v provincii Trujillo masový hrob, v němž se nacházely ostatky asi 25 lidí. Většinou šlo o ženy, ale byly mezi nimi i ostatky dětí a teenagerů.

Poblíž kostí žen byly nalezeny nástroje potřebné pro výrobu textilií - jehly, vřetena a křída. O celé věci informovalo peruánské ministerstvo kultury.

Podle prohlášení se ženy věnovaly nejspíše výrobě textilií. Byly pohřbeny v sedě s pokrčenýma nohama a většina z nich neměla v době pohřbu ani 30 let. V té době se ale lidé dožívali zhruba 40 let, takže šlo o starší osoby.
 
Vedoucí vykopávek Jorge Meneses Bartra řekl, že byly kostry zabaleny do bavlněné látky a další vrstvy látky vyrobené z rostlinné tkáně. Hrobová jáma byla rozčleněna na jednotlivé hroby, přičemž jejich počet a keramické předměty uvnitř naznačují vyšší postavení žen.
 
Jak ženy zemřely? V 15. století dosáhla prosperity kultura Chimú, přičemž zde stálo její největší město v předkolumbovské Americe - Chan Chan. Tato kultura byla známa lidskými oběťmi. Důkazy o rituálních obřadech ale prokázány zatím nebyly, stejně tak jako příčina smrti žen a dětí. 
 
Zdroj: BBC

Mohlo by vás zajímat

Reklama