Xenoboti umí překvapivě tvořit verze sebe sama, jde o první bioroboty schopné regenerace

Takto vypadá první umělý život schopný replikace / Kriegman, Blackiston, Levin, Bongard
Nejsou to ani roboti, ani živé organismy, ale něco mezi tím. A nyní díky vědcům z University of Vermont získali schopnost netypického rozmnožování. Když se tito bioroboti připomínající slavného Pac-Mana pohybují, zanechávají za sebou své „potomky”.

Vzhled těchto mikrorobotů není tím nejzajímavějším. Xenoboti jsou mikroboti schopni regenerace. Jsou to vlastně biologické, milimetr široké shluky žabích embryonálních buněk, které mohou díky miniaturním rozměrům cestovat lidským organismem a dopravovat do něj léky.

„Jsou to takové malé živé stroje,” vysvětloval minulý rok počítačový vědec a robotik Joshua Bongard z University of Vermont, jehož tým za xenoboty stojí. Tento tým nyní učinil průlom. Zní to možná trochu děsivě, ale xenoboti mají schopnost tvořit další verze sebe sama.

Vědci zjistili, že když dali dostatek xenobotů v těsné blízkosti do Petriho misky, při vzájemném pohybu sbírali plovoucí žabí buňky v roztoku. Jakmile stmelili buňky dohromady, stala se tato "hromada" jakýmsi potomkem xenobotího organismu, který celý proces opakoval. Jinak řečeno, xenoboti se množí přesouváním a stlačováním buněk. 
 
Tato forma rozmnožování byla zcela spontánní, vznikla v rámci pár dnů, nikoliv za celá tisíciletí, a to bez genetické modifikace. Tento fakt, společně se zjištěním, že buňky ponechané v roztoku odděleně se „neposkládaly”, naznačuje schopnost radikálního přizpůsobení biologických entit změnám v prostředí.
 
Znamená to, že se mohou technologie samy replikovat? Výzkum xenobotů bude pokračovat. Vědci navíc chtějí provést experimenty s umělou inteligencí, s jejíž pomocí by simulovali prostředí xenobotů pro vylepšení reprodukce.
 
Zdroj: PNAS

Mohlo by vás zajímat

Reklama