Vysoký tlak nebo zvýšená hladina cholesterolu nebolí, upozorňují lékaři Polikliniky Modřany

Lidé o vysokém tlaku často vůbec ani nevědí / Pixabay
Dny zdraví jsou na Poliklinice Modřany již tradiční akcí, která je zaměřena na podporu zdravého životního stylu a zároveň na prevenci vzniku závažných onemocnění.

Tentokrát, ve čtvrtek 16. června 2022, se lékaři a specialisté modřanské Polikliniky zaměří na nebezpečná kardiovaskulární onemocnění.

Každý lékař vám potvrdí, že prevence je důležitá vždy, u kardiovaskulárních onemocnění ovšem dvojnásobně. Vysoký tlak nebo zvýšená hladina cholesterolu totiž nijak nebolí a lidé
o těchto zdravotních problémech často vůbec neví.
 
Právě proto je ideálním řešením využít červnovou osvětovou akci "Měj rád své srdce". Ve čtvrtek 16. června můžete totiž přijít od 8 do 15 hodin na bezplatné preventivní vyšetření zaměřené na kardiovaskulární onemocnění do ambulance MUDr. Ľubici Michalkové (ve 2. patře Polikliniky Modřany).
 
Akce "Měj rád své srdce" je určena široké veřejnosti, zejména z Prahy 12, cílem je podpořit zájem občanů o jejich zdraví. „Svému zdraví by měli věnovat zvýšenou pozornost zejména lidé nad 55 let, kdy se výskyt vysokého tlaku, zvýšené hladiny cholesterolu, ale také infarktů, razantně zvyšuje. Chtěla bych ovšem upozornit, že podceňovat hladinu cholesterolu by neměli ani ti, kteří mají nízké BMI, vliv totiž mohou mít i genetické predispozice, nebo také špatný životní styl, včetně sedavého zaměstnání,“ říká MUDr. Ľubica Michalková z Polikliniky Modřany.
 
V rámci akce "Měj rád své srdce" na Poliklinice Modřany bude zájemcům změřen krevní tlak, BMI, hladina cholesterolu a přítomný kvalifikovaný personál všem poskytne i poradenství. Výsledek vyšetření se dozvíte za pár minut, v případě potřeby vás lékař pozve na další komplexní vyšetření.
 
Přítomní lékaři vysvětlí mimo jiné, že vysoký cholesterol znamená, že má člověk v krvi příliš tukovitých látek, které mohou způsobovat celou řadu zdravotních problémů. Tyto látky totiž mohou nejen zvýšit riziko vzniku srdečních chorob, ale také mohou cévy zcela ucpat.
 
„Vysoká hladina cholesterolu v krvi totiž může mít za následek, že se v cévách zformuje sraženina. Tento nebezpečný stav poté může způsobit i mrtvici nebo infarkt,“ upozorňuje MUDr. Ľubica Michalková a dodává: “přitom vysoký cholesterol nemá u většiny lidí téměř žádné příznaky. Jestli máte hladinu cholesterolu v normálu, lze spolehlivě zjistit pouze pomocí krevního testu. Proto bych doporučila hladinu cholesterolu tímto způsobem pravidelně kontrolovat.“

Zdroj: Poliklinika Modřany

Mohlo by vás zajímat

Reklama