Čína má novou superzbraň: První hypersonické elektromagnetické námořní dělo na světě

Zbraň bude pravděpodobně namontována na nejpokročilejší čínský torpédoborec / Rupprecht Deino, Twitter
Čínská média uvedla, že v loňském roce byla úspěšně otestována námořní zbraň, která se může do šesti let stát součástí čínského zbrojního arzenálu. Čínské hypersonické námořní dělo by mělo být schopno zasáhnout cíle vzdálené 198 kilometrů a bude připraveno do boje již v roce 2025.

Tato námořní superzbraň byla jedním z nejtajnějších vojenských projektů v Pekingu a je údajně prvním elektromagnetickým dělem na světě. Elektromagnetické neboli kolejnicové dělo je elektricky napájenou střelnou zbraní, v níž je vodivý projektil urychlen pomocí Lorentzovy síly (působí na náboj, vodič v elektromagnetickém poli), jíž vybudí silný elektrický impuls.

Čínská média uvedla, že tato děsivá zbraň byla v loňském roce úspěšně testována po téměř 20 letech výzkumu a vývoje. Zbraň bude pravděpodobně namontována na nejpokročilejší domácí torpédoborec. Tím se Čína v této oblasti dostává před USA. Washington věnoval milióny dolarů a více než desetiletí vlastnímu vývoji elektromagnetického děla, ovšem projekt byl v loňském roce ukončen: zůstane zřejmě pouze jako prototyp.

Elektromagnetická děla jsou již dlouho považována za jednu z budoucích válečných technologií válčení, se schopností vypouštět střely z hlavně rychlostí více než 7200 km za hodinu. Nová čínská zbraň je schopna vypustit střely rychlostí 8960 km za hodinu.

Vzhledem k tomu, že střela je vypálena pomocí kinetické energie, eliminuje se tak riziko spojené s přechováváním výbušnin na lodi. Další zkoušku svého elektromagnetického děla provedla Čína na začátku ledna.

Zbraň by mohla vstoupit do čínského zbrojního arzenálu do roku 2025. Čína začala vyvíjet elektromagnetické dělo už v roce 2001. Duchovním otcem této zbraně je 58letý čínský vědec Dr. Ma Weimingu. Na začátku loňského roku se v čínských médiích objevily obrázky, které ukázaly plně sestavené elektromagnetické dělo na čínské tankové lodi Haiyang Shan. O několik týdnů později oznámil zpravodaj Huanqiu.com úspěšný test "určité nové zbraně na lodi" a zároveň informoval o vědeckém týmu v týmu Dr. Ma. Vědkyně Zhang Xiao, říká, že se specializuje na elektromagnetickou spouštěcí technologii. 

Čínská centrální televizní stanice ve své zprávě uvedla, že Dr. Ma a jeho tým zvládl řadu technologií světové úrovně a tyto technologie jsou "o deset let pokročilejší než to, co mají ostatní země." Ve zprávě se uvádí, že tyto technologie zahrnují integrovaný napájecí systém se středním napětím, který je považován za klíč k rozvoji těchto zbraní. Tým také vyvíjí čínskou jadernou ponorku nové generace, která by byla pokročilejší než její ekvivalent ze Spojených států.

Čína pravděpodobně instaluje dělo na 10 000 tunovém torpédoborci typu 055, který je navržen tak, aby se dal vybavit integrovaným systémem elektrické energie, uvedla zpráva agentury Xinhua News Agency. Nejpokročilejší domácí typ torpédoborce 055 byl představen v červnu 2017 v loděnici v Šanghaji. Loď je podle zpráv vybavena nejnovějšími systémy obrany proti raketám, lodím a ponorkám. Předpokládá se, že Čína plánuje vyrobit čtyři lodě. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama