Vzácný druh hmyzu přeživší z poslední doby ledové byl objeven v jeskyni v Kanadě

Nový druh členovce má pouze nepatrně prodloužená tykadla / University of Alcalá
Uvnitř dvou vápencových jeskyní v Kanadě byly nalezeny primitivní druhy členovců. Jeskyně byly pohřbeny pod ledem, dokud před 18 000 lety nedošlo k odtání ledu. Buď suchozemští členovci přežili z poslední doby ledové, nebo se oddělili od svých asijských příbuzných a po odtání ledu doputovali až na ostrov Vancouver.

Objev primitivních druhů členovců ve vápencové jeskyni na ostrově Vancouver v Kanadě vyvolal mezi vědci otázky o jejich původu. Dokud nedošlo před 18 000 lety k odtání, ostrov samotný a jeho jeskyně byly pokryty silnou vrstvou ledu.

Dříve neznámý druh, nazvaný Haplocampa wagnelli, je podlouhlý a štíhlý, což je typické pro podzemní členovce. Jeskynáři Craig Wagnell, Tawney Lem a Felix Ossigi-Bonanno z klubu Central Island Caving Club společně s entomologem Albertem Sendrou z univerzity Alcalá ve Španělsku našli toto stvoření v jeskyni, která byla nedávno objevena v malé vápencové oblasti na ostrově Vancouver.

Dvě možnosti původu

Přítomnost stvoření v jeskyních naznačuje, že suchozemští členovci přežili v hlubinách podzemí během posledního ledového maxima, které vrcholilo asi před 26 000 lety. Vědci také zaznamenali úzké vztahy mezi rodem nového druhu a třemi dalšími rody, které známe ze dvou břehů severního Tichého oceánu, z japonských ostrovů a z Korejského poloostrova. Tato skutečnost nabízí ještě další možnost, a sice že se oddělili od svých asijských příbuzných a migrovali na ostrov Vancouver po odtání ledu.

Nežije jenom v podzemí

Nový druh členovce má pouze nepatrně prodloužená tykadla. Nohy a břicho jsou kratší a silnější než většina jeho příbuzných. Tento tvar naznačuje, že druh nepřežívá výhradně v podzemí a je pravděpodobně přítomen také v půdě. Na druhou stranu se zdá, že severoamerické sesterské druhy se ještě méně přizpůsobují životu v podzemí.

Haplocampa wagnelli má nejvíc společných rysů se třemi sesterskými druhy, z nichž dva se nacházejí na druhé straně Pacifiku, v Japonsku a na Sibiři. To podle badatelského týmu svědčí o jeho rozšíření ve chvíli, kdy lidé překročili Beringovu úžinu spojující Ameriku s Asií. 

Kromě toho je nový druh také jedním z nejvíce přizpůsobených druhů, které se nacházejí v oblasti 49 ° severní šířky. Před 26 500 lety by se lokalita jeho výskytu nacházela pod ledovcem Cordilleran, který byl součástí severoamerického komplexu Late Wisconsinan (Wisconsinské zalednění severní polokoule z poslední doby ledové - ze severoamerického kontinentu tehdy vznikl ledový komplex). Úplné znění studie o novém členovci bylo publikováno v časopise Subterranean Biology.

Mohlo by vás zajímat

Reklama