Kvalitu sítí českých operátorů si můžete ode dneška sami ověřit na speciálním portálu

Vizualizační nástroj ČTÚ se postupně rozšiří i o měření pevného připojení k internetu / Pixabay
Pokud máte problémy s nedostupnými službami našich mobilních operátorů, tak si můžete díky novému vizualizačnímu nástroji, který vybudoval Český telekomunikační úřad (ČTÚ), ověřit, jak skutečně fungují.

Nová aplikace qos.ctu.cz umožňuje ověřit si snadno kvalitu jednotlivých mobilních sítí. Vizualizační nástroj Českého telekomunikačního úřadu je nově od 28. února 2019 k dispozici v testovacím režimu také pro veřejnost. Systém vznikl původně pro kontrolu plnění podmínek aukce kmitočtů.

S touto pomůckou mohou uživatelé porovnávat kvalitu služeb jednotlivých operátorů a rozhodovat se tak podle toho například při změně poskytovatele služeb. „Na jednom místě ukazujeme výsledky profesionálních měření, uživatelských dat získaných v rámci aplikace NetMetr a teoretické výpočty,“ popisuje výhody nové aplikace předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák.

Český telekomunikační úřad má v plánu vizualizační nástroj rozšiřovat o další funkce a postupně přidávat i další služby, například pevné připojení k internetu.

Tato aktivita souvisí s projektem MoQoS, jehož počátek sahá do roku 2015, kdy předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák inicioval vznik memoranda o spolupráci mezi ČTÚ a národními regulátory z dalších států EU (Slovenska, Slovinska, Chorvatska, Polska, Srbska, Rumunska), a také mezi ČTÚ a sdružením CZ.NIC, na které navazovalo spuštění aplikace NetMetr. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama