Práce snů u NASA: Během testování mikrogravitace budete za půl milionu jen ležet u televize

 
Další 2 fotografie v galerii
Polovina účastníků dostane i proceduru v podobě komory s umělou gravitací / NASA
Vybraným dobrovolníkům zaplatí NASA v přepočtu téměř 450 000 korun a to jen za to, že budou dva měsíce ležet na posteli a sledovat televizi a číst si. NASA chce totiž zjistit, jak dlouhé vesmírné cesty ovlivní zdraví astronautů.

NASA tak chce sledovat, jak umělá gravitace ovlivní tělo (a vlastně i mysl) a první vlnu zájemců možná odradí zřejmě již to, že vše musí dělat vleže – včetně návštěvy WC.

Vesmírní experti z NASA a ESA budou pak tyto dobrovolníky neustále studovat a budou se snažit přijít na kloub tomu, jak astronauty ovlivní nekonečně dlouhé cesty vesmírem. Největší potenciální problém bude samozřejmě nechtěný úbytek svalů. 

ESA má za to, že je nezbytné odhadnout, jaké konkrétní poškození těla způsobí období bez gravitace. K tomu se ještě přidává vesmírné záření, izolace a omezené prostory.

Dva tucty dobrovolníků budou po 60 dní v permanentní poleze vleže a to v Kolíně nad Rýnem, takže musíte umět německy. Jediný požadavek je, aby účastníci byli zdraví a bylo jim mezi 24 - 55 roky. Všichni testovaní budou umístěni na lůžko, kde budou mít nohy výše než hlavu. Očekává se, že to věrně simuluje efekt působení prostředí bez gravitace a povede to k ubývání svalů a mrtvění končetin.

Polovina účastníků dostane i proceduru v podobě komory s umělou gravitací – budou točeni na centrifuze rychlostí 30 otáček za minutu s nadějí, že to opět vrátí krev do všech jejich tělesných částí. 

Projekt obou vesmírných agentur poskytne na oplátku lidem za jejich čas, kromě zmíněné finanční odměny, četnou zábavu a čtení, co hrdlo ráčí. Účastníkům bude umožněno zabavit se i různými online kurzy.

Celá akce sice potrvá jen 2 měsíce, ale musíte si vyhradit prakticky tři, protože na konci testování bude nutná ještě minimálně 14 dní rehabilitace.

Mohlo by vás zajímat

Reklama