Americká armáda úspěšně otestovala nový způsob boje proti raketám dlouhého dosahu

Nová metoda zvýší poměr úspěšných zásahů přilétajících raket / Pixabay
Salva raket úspěšně sestřelila simulovanou válečnou nukleární hlavici nad Pacifikem, a to vůbec poprvé. Dvě rakety vypálené z Jižní Kalifornie pronásledovaly cíl, jenž se objevil 6400 kilometrů daleko, oznámili to zástupci Pentagonu.

Jeden zásah zničil tělo rakety a druhý jen hlavici – přesně jak bylo naplánováno. Toto cvičení sloužilo jako otestování nové metody pro zničení mezikontinentálních střel (ICBM = cokoliv s dosahem větším než 5400 km a letící přes vesmír nebo atmosféru) na dálku. Obecně jde o zbraně s dlouhým dosahem a hlavicí.

Rakety tohoto typu již byly otestovány dříve, ale dnešní případ je přece jen něčím unikátní a zajímavý: je to vůbec poprvé, co takovéto rakety byly otestovány ne jednotlivě, ale jako salva (více obranných raket najednou bylo aktivních a mířících na jeden cíl.)

Experti doufají, že jejich nová metoda zvýší poměr úspěšných zásahů přilétajících raket, protože nyní je aktuálně úspěšnost pod 50 %. Dvě obranné rakety byly vystřeleny ze základny „Vandenberg Air Force Base" v Kalifornii a testovací raketa z Marshallových ostrovů.

„Systém pracoval přesně tak, jak byl navržen," řekl letecký generálporučík Samuel A. Greaves, ředitel „Missile Defense Agency". Také potvrdil, že „testy a výsledek demonstrovaly, že USA má schopný a spolehlivý prostředek, jenž Američany ochrání před každou reálnou hrozbou".

I když je místní obranný systém již v akci a operativní po více než desetiletí, toto bylo vůbec poprvé, co se armáda pokusila vystřelit více raket na jediný cíl.

V boji se běžně používají falešné cíle, takže obranné systémy mají často těžkou práci. Dr. Laura Grego z místní organizace „Union of Concerned Scientists" ovšem uvedla, že jeden test ještě neznamená, že je systém 100 % připravený do akce.

Mohlo by vás zajímat

Reklama