Byl na Marsu život? Astronomové potvrdili na rudé planetě přítomnost metanu

 
Další 1 fotografie v galerii
Data ukazují detekci asi tak 15 částic metanu na miliardu jiných v atmosféře / Pixabay
Dvě mise, sledující rudou planetu, nezávisle na sobě potvrdily, že detekovaly metan poblíž kráteru Gale na Marsu - to je běžný impaktní kráter nalézající se na povrchu Marsu vzniklý v době asi tak před 3,5 miliardami let.

Právě metan se ukazuje být slibným vodítkem při hledání života, jelikož ze Země víme, že je spojen s řadou biologických aktivit. NASA Curiosity rover poprvé změřil „silný signál" již 15. června 2013, ale někteří vědci a experti toto zjištění zpochybňovali.

Nová opětovná analýza dat pořízených díky ESA Mars Express odhalila, že družice na orbitě zjistila metan jen den po Curiosity, čímž jej zde jednoznačně potvrdila.

Data ukazují detekci asi tak 15 částic metanu na miliardu jiných v atmosféře. A to den poté, co Curiosity zaznamenalo 6 částic metanu na miliardu, potvrdil Marco Giuranna z „Institute for Space Astrophysics and Planetology" a dodává: „I když pár částic na miliardu je zpravidla celkem malý objem, je to z pohledu Marsu rozhodně rekord. Odpovídá to asi tak 46 tunám metanu ve 49 tisících kilometrech čtverečních plochy viděných z orbity".

Klíčový faktor pro nás ovšem je, že metan může vzniknout i biologickými procesy. Není to ale jednoznačné – stejně tak se jej dočkáme skrze procesy geologické, takže určitě to není zákonitý znak života. Určitě ale nasměruje pozornost vědců správný směrem.

I když si zpočátku vědci mysleli, že metan přichází z vnitřku kráteru, nová analýza tuto domněnku změnila. Nyní to vypadá, že se uvolňuje z oblasti pod ledem ležícím ve východní oblasti kráteru: „Permafrost je pro metan výborné těsnění, je tudíž možné, že led zde zachytává podzemní metan a pak jej periodicky uvolňuje přes zlomy vznikající v ledu. Náš výsledek zatím potvrzuje spíše ideu, že metan na Marsu je uvolňovaný spíše přes podobné malé geologické události, nežli v globálním měřítku". 

Mohlo by vás zajímat

Reklama