Astronomové pořídili první fotografie černé díry: Jak vypadá horizont událostí v souhvězdí Panny?

 
Další 1 fotografie v galerii
Unikátní objev potvrzuje všeobecnou Einsteinovu teorii relativity / NASA
První obrázky zachycující horizont událostí u černé díry jsou skutečně fascinující. Tým odborníků za „Event Horizon Telescope" odhalil svoje nálezy z prvního sledování široké veřejnosti před několika hodinami.

Za pomoci virtuálního teleskopu sestaveného z osmi teleskopů standardních radiových observatoří umístěných na různých místech světa strávil mezinárodní tým pozorováním oblasti „Sagittarius" (Střelec A*), supermasivní černé díry v srdci Mléčné dráhy a také dalšího cíle „M87" v hejnu galaxií v souhvězdí Panny několik let.

I když jsou černé díry neviditelné, velmi horký materiál točící se uprostřed formuje prstence světla okolo perimetru. Ten zase odhalí "ústa" objektu ukrytá v jeho siluetě. Tato hranice je známa jako "horizont událostí".

Sheperd Doeleman, ředitel EHT (Event Horizon Telescope) uvedl: „Viděli jsme věc, o které jsme si vždy mysleli, že je neviditelná," když představoval zářící oranžový prstenec, objekt v centru galaxie Messier 87 (M87): „Jde o náš první přímý pohled na černou díru."

Tento unikátní objev opět potvrzuje a podporuje všeobecnou Einsteinovu teorii relativity a potenciálně nám odpoví i na četné další otázky okolo černých děr. Sledování z teleskopu Event Horizon Telescope může být zcela bez přehánění bráno jako ten největší vědecký průlom tohoto století.

Jen vyvinout technologii pro celou věc byl herkulovský úkol sám o sobě: ani jeden teleskop, co máme na Zemi k dispozici, totiž není dost silný na to, abychom z nějaké černé díry dostali podobné detaily.

Ale díky mezinárodní spolupráci a celé sítí teleskopů bylo možné sestavit jeden virtuální, stejně velký jako Země, a poté již bylo možné objektu Messier 87, jenž leží 55 milionů světelných let daleko, pohlédnout do jeho centra.

Získaná data potřebovala při archivaci více jak 500 kg pevných disků, osm teleskopů totiž vyprodukovalo 5 petabytů dat. To je asi tak 5 000 let poslouchání MP3 souborů anebo životní zásoby selfie pro 40 000 lidí.

„Máme nyní vizuálně potvrzenou existenci černých děr, víme také, že černá díra existuje i v centru M87. Materiál se zde pohybuje rychlostí světla. A co je nejlepší, máme nyní zcela novou cestu, jak černé díry hledat, o jaké se nám dříve ani nesnilo, takže podobné úžasné objevy tímto vším jen začínají," dodal Sheperd Doeleman.

Mohlo by vás zajímat

Reklama