SpaceX se v roce 2022 pokusí raketou odklonit 800metrový asteroid Didymos

 
Další 2 fotografie v galerii
Vesmírné plavidlo DART by mělo cíleně havarovat do asteroidu rychlostí přibližně 6 km/s / NASA
Agentura NASA si vybrala právě firmu Elona Muska "SpaceX" k tomu, aby otestovala misi „DART" (Double Asteroid Redirection Test), jež má odstartovat v červnu 2021.

Tato mise je unikátní, protože lidstvo si chce vyzkoušet, zda zvládne v budoucnosti odklonit asteroid padající na Zemi za pomoci cíleného nárazu malé rakety.

Poté, co odstartuje z kalifornské základny „Vandenberg Air Force" díky raketě Falcon 9 v roce 2021, se předpokládá, že plavidlo DART narazí do objektu „Didymos" v říjnu 2022 a to poté, co bude 11 milionů kilometrů od Země. 

NASA sdělila již minulý týden, že si vybrala služby SpaceX pro odstartování DARTu. Toto oznámení samozřejmě ještě více prohlubuje úspěchy Elona Muska posledních dní: zrovna ve čtvrtek SpaceX totiž vypustila podruhé raketu Falcon Heavy a navíc to byl její první komerční let.

Jak se ovšem ukazuje, nyní bude mít SpaceX ruce i v naší planetární obraně. DART spoléhá na záležitost, jež je známa jako „kinetický impaktor", zde konkrétně relativně malá, 2,4 metru dlouhá raketa se solárním pohonem využívajícím elektrické propulze, udělí po vzájemné srážce dostatečně silný impulz ke změně pohybu asteroidu.

DART bude zacílen na poměrně blízký binární asteroid Didymos, jenž má zhruba 800 metrů napříč, přičemž jeho druhá část má 150 metrů a dle NASA právě ta by se mohla u Země objevit v relativně dohledné době. 

Specialisté z NASA prozradili toto: „Vesmírné plavidlo DART cíleně havaruje do menšího asteroidu a to při rychlosti přibližně 6 km/s. To vše za pomoci kamery na palubě a sofistikovaného autonomního navigačního softwaru. Kolize pak změní rychlost asteroidu na jeho orbitě do té míry, abychom to mohli pozorovat sami ze Země." Mise bude stát 1,4 miliardy korun, včetně vypuštění na orbitu.

Mohlo by vás zajímat

Reklama