Meteorický roj Lyridy právě v těchto dnech předvádí na noční obloze nádherné divadlo

Za meteory z Lyry je někdy vidět kometa Thatcher / NASA
Meteorický roj Lyridy (astronomický jev, jenž se objeví poté, co se Země dostane do dráhy meteoroidům) se vrátil jako každý rok, aby i letos předvedl svůj úžasný tanec na obloze a to i přes příliš jasný Měsíc.

Podle NASA bude jeho každoroční „průletová špička" vrcholit právě dnes (již včera se objevily první roje), jakékoliv jeho pozorování se ale zákonitě dostává do konfliktu s Měsícem, jenž je nyní velmi jasný (blíží se úplňku).

Kdykoliv do podobné parády přidáte i další světelné zdroje, znamená to logicky, že celá paráda trochu bledne, takže vidět budou jen ty nejjasnější meteority. To ale rozhodně neznamená, že byste to snad měli vzdát.

Jedna z nejdůležitějších věcí je podle expertů sledovat vše ve správný čas. Podle astronomů na Magellanu je optimální čas pro sledování těsně před úsvitem, ať již jste kdekoliv na severní polokouli. I když si s dalekohledem (zkuste raději s maximálně 6-7x přiblížením, jinak uvidíte jen příliš malý výsek oblohy) výrazně zlepšíte své šance na lovu, meteory jsou ovšem viditelné i prostým okem.

Abyste našli místo, kudy budou veškeré meteory procházet, musíte najít tzv. radiant, tedy místo, ležící kousek vpravo od nejjasnější hvězdy Lyry – Vegy. Za ideálních podmínek se dočkáte i 100 kusů za hodinu. V průměru to ale bývá cca 15 - 20 meteoritů za hodinu.

Za meteory z Lyry je někdy vidět kometa „Thatcher". Každý rok totiž Země protíná její dráhu a drtivá většina odpadlých částí komety shoří v atmosféře. Meteory cestují rychlostí až 177 000 km/h.

I když nejsou Lyridy tím nejjasnějším rojem sledovaným každoročně na Zemi (Perseidy a Geminidy je snadno trumfnou v této věci), je to jeden z nejstarších rojů (první záznam je již z Číny v roce 687 př.n.l.).

Mohlo by vás zajímat

Reklama