Platba jen pomocí otisku prstu je dostupná již v testovacím provozu v Anglii

Držitelé biometrických karet mohou platit rychle a snadno / Gemalto
Banka NatWest spustila v Anglii (z evropského pohledu se již se podobná věc objevila na Kypru v roce 2018) možnost placení pouhým otiskem prstu. Tyto biometrické bankovní služby by měly být dostupné u všech plateb nad 30 liber (cca 900 Kč).

Tuto inovativní metodu nyní začalo používat prvních 200 zákazníků. Bankovní karty použité v testu budou ukládat informace po autorizaci majitele, kdy přejedete prstem přes čidlo (čtvereček na kartě). Karta je pak tradičně použita k potvrzení platby, avšak již bez nutnosti zadávat PIN. 

Daný systém je praktický hned z řady důvodů: je to jednoduší a rychlejší pro každého, například u starších lidí, kteří již mají potíže si pamatovat PIN, to bude ideální způsob placení.

David Crawford z NatWest záležitost okomentoval takto: „Chceme zákazníkům platby co nejvíce usnadnit. A biometrické čtečky prstů jsou jedna z technologií, která představuje jednoznačně největší inovaci na poli platebních karet za poslední léta."

Howard Berg ze společnosti Gemalto poznamenal: „Sáhnout po čtečce prstů namísto zadávání PINu pro autorizaci transakcí má četné výhody, z nichž ta největší je jednoznačně vyšší bezpečnost a větší pohodlí pro zákazníka. Držitelé karet mohou platit rychle a snadno a nemusí řešit PIN a limity na kartách."

Jen doufejme, že zloději teď nebudou chodit zásadně i s noži. A není jisté ani to, jak na tom budou lidé, jež kresbu na prstech nemají, protože například profesionálně hrají na kytaru.

Mohlo by vás zajímat

Reklama