Tuzemské aplikační centrum Siemens zprovoznilo 300 kWh bateriové úložiště

Lithioiontové bateriové články jsou uložené do pěti skříní, každá o výkonu 60 kW / Siemens
Český Siemens nainstaloval v rakouském Burgenlandu 300 kWh akumulační systém o výkonu až 300 kW. Zařízení má především zajistit prodloužení dodávky pitné vody v případě poruchy vnější elektrické sítě.

Vývoj akumulačního řešení byl v režii českého kompetenčního centra Siemens a vycházel vstříc požadavku vodohospodářské společnosti Wasserwerk Oberwart na vybudování systému pro skladování elektřiny, který bude propojen s lokálním fotovoltaickým systémem.

Energie vyrobená na místě má pokrýt vlastní spotřebu Wasserwerk Oberwart, zařízení má současně podporovat ostrovní režim a black-start. Veškeré technologie jsou uloženy do kompaktního kontejneru o rozměrech 4,5 × 2,7 metru a hmotnosti přibližně 10 tun – díky tomuto řešení odpadá kompletace na místě, minimalizují se náklady na instalaci i doba uvedení do provozu na místě.

Bateriové úložiště řídí všestranný systém SIMATIC S7-1200, použité jsou kompaktní frekvenční měniče SINAMICS S120 s řídicí jednotkou CU320 – připojený 3 VSM (Voltage Sensing Module) měří napětí na vnější síti, mikrogridu a vlastní. Mezi bateriemi a střídačem je obvod přednabíjení, který slouží k najíždění black-startu. Měničový transformátor byl vyroben na míru.

Lithioiontové bateriové články jsou uložené do pěti skříní, každá o výkonu 60 kW. Kontejner má dvojitou podlahu s kabelovými žlaby, jeho vnitřek je rozdělen na bateriovou část a prostor s rozvaděči a měniči. Každá část má samostatně hlídanou termoregulaci, kdy teplota u baterií je 23 °C (+/- 5 stupňů), u rozvaděčů pak 0 až 40 °C.

Mohlo by vás zajímat

Reklama