Přichází pomalu hospodářská krize? Prodeje chytrých telefonů již klesly o 2,7 %

Prodeje Apple meziročně klesly o deset milionů kusů / Pixabay
Celosvětové prodeje chytrých telefonů koncovým uživatelům poklesly v prvním čtvrtletí letošního roku o 2,7 %, což představuje 373 milionů kusů. A jak je na tom Česká republika?

Navzdory sankcím a opatřením proti Huawei, která v současné době neprodává na trhu v USA, si společnost udržela druhou pozici mezi výrobci, a navíc snížila náskok vedoucího Samsungu.

Prodeje Apple pak podle společnosti Gartner meziročně klesly o deset milionů kusů. Výrazný růst prodejů Huawei a propad čísel Apple platil v prvním čtvrtletí i pro český trh, kde se v minulém roce na třetí pozici etablovalo Xiaomi. Celkově český trh meziročně velmi mírně rostl.

Poptávka po prémiových chytrých telefonech zaostávala za zájmem o základní (levnější) přístroje, což mělo dopad na značky, jako jsou Samsung a Apple, které se výrazněji zaměřují především na high-end modely chytrých telefonů. Navíc klesla i poptávka po užitkových telefonech, neboť se zpomalilo tempo přechodu na chytré 4G telefony v této kategorii.

Zpomalující se tempo inovací u nejvyšších modelových řad a rostoucí ceny vedou k prodlužování životních cyklů – uživatelé své telefony vyměňují po delší době. Na dvou největších trzích, v USA a Číně, poklesly v prvním čtvrtletí roku 2019 prodeje o 15,8 % a 3,2 %.

V prvním čtvrtletí letošního roku si první pozici udržel Samsung s podílem 19,2 %, společnost Huawei na druhé příčce s podílem 15,7 % pak rostla meziročně nejrychleji – o 44,5 % na více než 58 milionů prodaných kusů. Huawei se navíc daří růst ve všech regionech: Huawei se dařilo obzvlášť dobře zejména na jejích největších trzích v Evropě a Číně, kde rostla tempem 69 % respektive 33 %.

Mohlo by vás zajímat

Reklama