NASA bude již příští rok posílat turisty na 30denní výlety na palubu Mezinárodní vesmírné stanice

 
Další 1 fotografie v galerii
Krátké vesmírné turistické mise budou financovány ze soukromých zdrojů / Pixabay
NASA uvedla, že od roku 2020 zrealizuje až dvě soukromé kosmické turistické mise na ISS ročně. Každá bude trvat až 30 dní a nebude rozhodně levná, se systémy podpory života a se všemi potřebnými zásobami bude stát minimálně 35.000 dolarů (cca 790.000 Kč) za noc.

NASA představila svůj nový obchodní model a odhalila plán začlenit více komerčních a marketingových agentur „jak na oběžné dráze Země, tak i na Měsíci“. Půjde o budování komerčních posádek přepravujících cestující-kosmonauty, které budou využívat jak vládní, tak soukromí astronauti.

Krátké vesmírné turistické mise budou financovány ze soukromých zdrojů. NASA již využila Boeing a SpaceX k vývoji modulů pro posádky pro svůj komerční program. CST-100 Starliner společnosti Boeing dokončil na konci května klíčovou zkoušku a poté byl převezen na floridskou leteckou stanici na mysu Canaveral.

Na druhé straně SpaceX možná bude muset do roku 2020 zopakovat první posádkový let Crew Dragonu, protože test na konci dubna byl neúspěšný a měl za následek zničení kapsle posádky. NASA říká, že vytvoří jeden staniční port dostupný pro komerční moduly.

„Umožnit ekonomický ruch na oběžné dráze, tato myšlenka vždy byla hnacím prvkem programu vesmírných stanic a cílem je zpřístupnit tento prostor všem Američanům,“ uvádí astronautka Christina Kochová.

Přechod na nový model podnikání je důležitým krokem k tomu, aby NASA směřovala k cíli jako je například přistání první ženy na Měsíci. Komerční společnosti budou hrát důležitou roli jak na nízké oběžné dráze Země, tak i na Měsíci, už nyní spolupracují s NASA na testování technologií, školení astronautů a komfortu lidské posádky.

NASA chce pět procent svých ročních finančních prostředků investovat na posádky pro komerční účely. Podle NASA otevření ISS komerčním subjektům pomůže k získání fondů potřebných k tomu, aby došlo k plánovanému přistání na měsíc v roce 2024. Bigelow Space Operations už oznámil, že vytvořil významné vklady pro létání až 16 lidí na Mezinárodní kosmickou stanici na 4 vyhrazených letech. Je pravděpodobné, že se k němu v nadcházejících měsících připojí i další zájemci.

Mohlo by vás zajímat

Reklama