Podívejte se na nový Atlas vesmíru, který mapuje oběžné dráhy známých objektů

 
Další 2 fotografie v galerii
Takto vypadá Měsíc namalovaný doktorandkou Eleanorou Lutzovou / Eleanora Lutzová
Mapa ukazuje všechny dráhy více než 18 000 asteroidů v naší sluneční soustavě. Zahrnuje 10 000 asteroidů a objektů, které mají velikost více než 10 kilometrů v průměru a asi 8 000 objektů neznámé velikosti.

Eleanor Lutzová, doktorandka v oboru biologie na University of Washington, transformuje veřejně dostupné soubory dat z NASA a US Geological Survey na vědecké kresby. Používá je k vytvoření živých map souhvězdí, asteroidů a planet. 

Produkuje „infografiky a animace“ včetně animací na čtyři roční období Země a detailní kresby různých kráterů měsíce. Atlas vesmíru, její dosud poslední projekt, se zaměřuje na sluneční soustavu. 

V obraze světélkují akvamarínové asteroidy a víří kolem jasného bílého bodu Slunce obklopeného fuchsijským kruhem. Paní Lutzová sdílela některé z jejích dosud publikovaných prací s Universe Today a plánuje zveřejnit každou z částí a konzultuje jejich tvorbu.

V jiném obrazu nakreslila na Zemi jako arktický led, který se rozšiřuje na kontinentech během zimy a pak se v létě stáhne. Eleanor Lutzová není designérka ani skutečná astronomka, ale podle svých slov se hodně věcí z těchto oborů naučila v on-line kurzech. 

Přístup k některým zajímavým informacím o vědě vyžaduje znalosti. Eleanor Lutzová by ale chtěla, aby vše bylo přístupné co největšímu okruhu lidí. Na své webové stránce má proto slogan „Grafy, infografiky a animace o vědě a o všem“. Nakreslila například mapu Marsu, pojmenovanou 'Here There Be Robots' - s odkazem na to, že středověcí tvůrci map psali „tady jsou draci“ v oblastech, které nebyly prozkoumány.

Mapa použila data z laserového výškoměru Mars Orbiter (MOLA), který je na sondě Mars Global Surveyor. Zahrnuje překrytí topografických snímků NASA společně s červenými kruhy, které označují místa přistání kosmické lodi. „Chcete-li přidat něco navíc, zahrnula jsem do mapy historii každého názvu místa,“ napsala Lutzová na svém blogu. Marťanské krátery jsou pojmenovány podle slavných vědců (pro velké krátery) nebo malých vesnic na Zemi (malé krátery).

Mohlo by vás zajímat

Reklama