Facebook představil kryptoměnu libra: Umožní každému platit smartphonem

Vzniká nový přístup k finančním službám i pro lidi bez účtu v bance / Pixabay
Facebook doufá, že jeho kryptoměna umožní provádět jednoduše transakce přes internet. Zároveň věří, že poskytne přístup k finančním službám i lidem bez účtu v bance. Ve hře jsou ale i obavy z ochrany soukromí a překážky v regulaci.

Facebook odhalil plány na svoje digitální peníze ve stylu bitcoinu, přezdívané libra. Měly by být k dispozici v roce 2020. Sociální síť spojila své síly s 28 partnery v ženevské organizaci nazvané Libra Association, která bude řídit novou digitální měnu.

Facebook také vytvořil dceřinou společnost Calibra, která nabídne digitální peněženky pro ukládání, odesílání a utrácení liber. Calibra bude napojena na facebookové platformy Messenger a WhatsApp, které se mohou pochlubit více než miliardou uživatelů.

Tento krok reprezentuje úsilí Facebooku rozšířit se nad rámec sociálních sítí a přejít na e-commerci a globální platby. Digitální měna bude podpořena rezervou stávajících měn z celého světa, pravděpodobně včetně amerického dolaru, eura a jenu. Facebook doufá, že zachytí nejenom transakce mezi zavedenými spotřebiteli a podniky po celém světě, ale umožní přístup k finančním službám také spotřebitelům, kteří nevyužívají bankovní služby. 

Oznámení o libře přichází ve chvíli, kdy se Facebook potýká s veřejným odporem kvůli řadě skandálů a může čelit odporu ze strany obhájců soukromí, spotřebitelských skupin, regulátorů a zákonodárců. Někteří odpůrci Facebooku vyzvali, aby společnost trestala nesprávné manipulace s uživatelskými daty.

Není jasné, jak budou zákonodárci nebo regulátoři reagovat na Facebook, který bude prosazovat finanční služby prostřednictvím převážně neregulovaného světa kryptoměny. Řada odborníků se domnívá, že libra by mohla být použita Facebookem na špehování nákupů lidí. Facebook by totiž mohl využít informace o tom, co uživatelé webu nakupují, aby nabídl lépe zacílenou reklamu a přilákal tak další investice od firem.

Mohlo by vás zajímat

Reklama