V jižní Kalifornii se obávají velkého zemětřesení: Obyvatele má varovat aplikace v chytrém telefonu

Současná situace na jihu Kalifornie připomíná aktivitu poblíž tektonického zlomu San Andreas / Pixabay
V kalifornské oblasti proběhly během tří týdnů stovky malých zemětřesení. To podle expertů zvyšuje riziko, že může dojít i k většímu zemětřesení.

Záplava malých zemětřesení v jižní Kalifornii ovšem dává seismologům příležitost připomenout obyvatelům, že musí být připraveni i na případné větší otřesy půdy.

Zatímco malá zemětřesení velikosti 3 a méně stupňů Richterovy škály se vyskytují téměř každodenně, nedávno jich proběhlo během posledních tří týdnů více než 1000, což vyvolává obavy, že mohou přijít ještě destruktivnější otřesy. Odborníci naštěstí říkají, že tentokrát pravděpodobně nepůjde o tento případ, ale na druhou stranu varují, že nastat může i velké zemětřesení v tomto regionu.

Současná situace na jihu Kalifornie připomíná aktivitu poblíž tektonického zlomu San Andreas, která nastala před třemi lety a několik vědců ji považovalo za hraniční, směřující k velkému zemětřesení. I když k tomu nakonec nedošlo, malá zemětřesení mohou mírně zvýšit rizika větší události.

Vědci říkají, že lidé žijící v oblasti náchylné k zemětřesení by měli být na to vždy připraveni. „Definoval bych to jako situaci, ve které byste měli být stále připraveni na velké zemětřesení,“ říká Andrew Llenos, výzkumný geofyzik americké geologické služby.

Na začátku letošního roku vydali úředníci v Los Angeles aplikaci varování proti zemětřesení, která má obyvatelům poskytnout k dobru drahocenných pár vteřin na hledání úkrytu v případě zemětřesení. ShakeAlertLA je k dispozici ke stažení na telefonech Android a Apple. Na základě varovného systému vyvinutého americkým geologickým průzkumem aplikace upozorní uživatele, když ve státě dojde k zemětřesení o velikosti 5,0 nebo vyšší.

V závislosti na tom, kde je centrum zemětřesení, aplikace říká, že varování může dorazit před, během nebo po zemětřesení. Naléhá na lidi, kteří pozorují nebo cítí třes, aby přijali preventivní opatření, aby se vyhnuli zranění, a mohli poskytnout upozornění i ostatním, a to až desítky vteřin před tím, než dojde k otřesům.  

„Vlastně si myslím, že dnes můžeme říci, že ShakeAlert je nejsofistikovanější systém včasného varování při zemětřesení na světě,“ řekl Richard Allen, ředitel Seismological Laboratory společnosti UC Berkeley po testu systému. Výzvou je dostat tuto výstrahu každému jednotlivci napříč státem Kalifornie. „Důvodem je to, že technologie pro poskytování výstrah všem 8 milionům obyvatel v oblasti v současné době neexistuje,“ dodává Allen.  

Mohlo by vás zajímat

Reklama