• redakce
  • Komerční sdělení
  • 20. června 2019
  • 10:36

Domácí kino: přežitek nebo záruka skvělého zvuku?

Milovníkům filmů jednoznačně doporučujeme pořídit domácí kino / archiv
Skvělá a kvalitní televize není sama o sobě zárukou dobré podívané. U filmů či seriálů je podstatný také zvuk, v němž většina, i velmi dobrých televizí, nevyniká. Domácí kino není nedílnou součástí jen minulého desetiletí, ale i dnešních dnů.

Na trhu je nespočet velmi dobrých televizí, které vám jsou schopné přehrát film i ve 4K kvalitě a různá videa dokonce v 8K. Potenciál je tedy obrovský, avšak většina zapomíná i na skvělý zvuk, který by neměl chybět. Milovníkům filmů tedy jednoznačně doporučujeme pořídit domácí kino.

Většina z nás si říká, že filmy může sledovat i na počítači, který je doplněný o reproduktory. Věřte ale, že monitor ani reproduktory nepřinesou takový zážitek, jako plnohodnotná televize propojená s domácím kinem, které zajistí prostorový zvuk a prožití filmu na maximum. Celkově vás atmosféra filmu lépe pohltí a nezapomeňme, že ty nejlepší snímky leckdy stojí také na skvělé hudbě.

Z čeho se skládá domácí kino?

Domácí kino obvykle sestává z celých reprosoustav, zesilovačů a menších reproduktorů. Lze tedy říci, že domácí kino je set, který vám pomůže celý prostor vyplnit zvukem. Nedílnou součástí je samozřejmě i samotná televize, která ale není součástí a dokoupit jí musíte pochopitelně zvláště, stejně jako Blu-ray nebo DVD přehrávač, který není v dnešní době již tolik nutný.

Jako cenově nejpříznivější varianta domácího kina se jeví pořízení dvou reproduktorů a zesilovače (2.1), ale mnohem oblíbenější, a kvalitativně lepší volbou, je využití pěti reproduktorů (5.1) a zesilovače. Dražší domácí kina pak mohou mít klidně i sedm reproduktorů (7.1).

Které domácí kino koupit?

Samozřejmě záleží na vašich finančních možnostech. Obecně se doporučujeme zaměřit na minimálně 5.1 kanálové reprosoustavy, tedy pět reproduktorů s jedním zesilovačem. Opravdovým audiofilům doporučujeme jednoznačně 7.1 kanálovou reprosoustavu, která je už finančně podstatně náročnější.

Pokud jste přesně takový tip diváka, doporučujeme se také podívat na AV receivery. Jedná se o centrálu pro všechny audio i video přístroje. Zvuk je v tomto případě veden právě do receiveru, kde je zpracován a poslán dále. Jedná se tedy o přepínač, slučovač, ale i zesilovač zároveň. Na trhu dokonce naleznete reproduktory s AV receiverem.

Mohlo by vás zajímat

Reklama

Komerční sdělení

Škoda Karoq: Rodinný dobrodruh

redakce