Archeologická senzace: Přehradní nádrž na Sibiři skrývá ostatky dávno zaniklých civilizací

 
Další 1 fotografie v galerii
Hroby a artefakty odhalila klesající hladina přehrady na sibiřské řece Jenisej / IHMC RAS
V obří Sajansko-šušenské přehradě v republice Tuva na sibiřské řece Jenisej narazili archeologové na rozsáhlé objevy. Jezero s rozlohou 621 km čtverečních je největší ruskou přehradou. Hroby a artefakty odhalila jeho klesající hladina, která v létě obvykle spadne až o 15 metrů, aby se poté znovu zvedla a během chladných zimních měsíců zamrzla.

Velmi bohaté na nálezy jsou zejména nekropole starověké hunské populace pocházející z doby před 2000 lety. Patří sem například ostatky dvou žen, které jsou obklopeny nástroji spojenými s řemesly, jimiž se zabývaly.

V loňském roce se z jednoho z kamenných hrobů vynořila 2000 let stará mumifikovaná „spící kráska“ oděná v hedvábí. Původně vědci věřili, že šlo o kněžku nebo šlechtičnu, a to kvůli kvalitě jejího oděvu. Nyní se ale domnívají, že žena pravděpodobně pracovala s kůží. Před nedávnem odborníci objevili tělo jiné ženy, také zahalené do nákladného oděvu. O ní říkají, že se zabývala tkalcovstvím. 

„Jde o vědeckou senzaci, “ míní Marina Kilunovskaja, výzkumná pracovnice z Petrohradského institutu kulturních dějin, která vedla archeologickou expedici v Tuvě. „Jsme šťastní, že jsme našli tyto hroby bohatých hunských nomádů, které nebyly narušeny vykradači hrobů.“

Obě mumie byly nalezeny s fragmenty kůže, nitěmi a vřetenem, což mohlo mít v hunské společnosti zvláštní roli. „Hunové si vážili žen. Nebyl to matriarchát, ale ženy – matky a kvalifikované řemeslnice požívaly velké úcty,“ dodala Kilunovskaja. I když Hunové patřili mezi kočovníky, v některých osadách žili trvale. 

Další poklady z podvodního pohřebiště pocházejí ze starověké Číny. Jedná se o hedvábí, zrcadla a mince vyrobené v době vlády dynastie Chan (206 až 220 n. l.), která je popsána jako zlatý věk v čínské historii a kultuře. Takzvaná čínská Šípková Růženka byla uložena k odpočinku v hedvábné sukni s korálkovým pásem a přezkou s drahokamy.

U jejího těla nechyběly pohřební pokrmy určené pro její posmrtný život i její čínské zrcadlo. Nádherné šperky měly na sobě také kostry žen náležejících kočovnému kmeni Siung-nu, který zdejší region dobyl v 1.-2. století př. n. l. Tento kmen patřil k divokým horským bojovníkům.  

Mohlo by vás zajímat

Reklama