První 5G holografický hovor v Česku proběhl o víkendu v Karlových Varech

5G síť má vyšší kapacitu než stávající 4G síť a je až 100krát rychlejší / Pixabay
Byli ve skutečnosti od sebe desítky kilometrů, přesto během telefonického rozhovoru stáli "jakoby" kousek od sebe. Ano, tak vypadal první 5G holografický hovor v Česku. Jak se to seběhlo a kdy bude tato technologie běžně dostupná?

Karlovy Vary se staly v sobotu místem, kde Vodafone spustil svou první reálnou 5G mobilní síť v Česku. Nabízí dosud rekordní přenosovou rychlost. A navíc předvedl, jak bude vypadat telefonování 21. století.

Holografický 5G hovor je symbolem toho, kam už se posunuly možnosti komunikačních technologií. A nejde jen o nějaký laboratorní test. V Karlových Varech Vodafone spustil první českou 5G síť, která už je připravená na reálný provoz.

Síť nyní pokrývá část města a nabízí přenosovou rychlost bezmála 1 Gbit/s – tak rychlé mobilní připojení dosud v Česku v reálném prostředí jinde neexistuje.

Sítě páté generace přinášejí nejen násobně vyšší přenosové rychlosti, ale také rychlou odezvu a mnohem vyšší kapacitu, která umožní připojit online mnoho datově náročných zařízení včetně senzorů nebo čidel. Kromě aplikací pro úzkopásmový internet věcí (NB-IoT) tak Vodafone připravuje nad 5G sítí služby a řešení pro průmysl, dopravu, energetiku, chytrá města nebo rozvoj telemedicíny.

Sítě 5G nepřinesou okamžité zázraky, ale umožňují postupně vybudovat úplně novou platformu a přinést technická řešení, která dosud nebyla možná. Mimo jiné mohou dostat velmi rychlé přenosy dat i do domácností a firem.

Mohlo by vás zajímat

Reklama