Spojení lidského mozku se stroji se blíží: Neuralink Elona Muska představuje novou technologii

 
Další 1 fotografie v galerii
V budoucnosti půjde vytvořit úplné rozhraní mezi mozkem a strojem / Pixabay
Elon Musk chce spojit lidský mozek s počítačem pomocí čipu. Jde o další krok v léčbě nemocí. Zakladatel společnosti Tesla tvrdí, že spojení nervových tkání člověka se stroji je důležité. Zástupci Neuralinku nyní předvedli senzor, který to umožní.

Nervová spojení lidského mozku se stroji nabízí velký potenciál, ovšem jenom v případě, že je nepřekoná umělá inteligence. Prvním cílem nové technologie Neuralinku je léčba onemocnění mozku a paralýzy.

„Můžeme vytvořit úplné rozhraní mezi mozkem a strojem,“ říká Musk. Půjde o symbiózu s umělou inteligencí. Neuralink představuje první verzi malého senzoru, který může být implementován do mozku malým řezem, který provede velmi přesně pracující robot.

Podle Muska bude bezdrátový čip komunikovat se sluchátkem, s jehož pomocí předá informace do aplikace smartphonu. Cílem je nechat osobu s implantáty ovládat smartphone. Technologie by se ale později mohla rozšířit i na další zařízení včetně například robotických ramen.

Projekt má velký potenciál. Musk si myslí, že na konci příštího roku by ho mohli využívat i lidští pacienti. Jde o to, aby implantáty byly tak bezpečné a spolehlivé, aby představovaly volitelnou možnost pro zlepšení výkonu mozku. Přidání implantátů podporujících činnost mozku by mělo být stejně snadné jako třeba laserová operace očí.

Musk si je ale vědom rizik - dlouhodobě totiž kritizuje umělou inteligenci. Varuje, že pokud by se dostala do nesprávných rukou, mohla by způsobit světovou katastrofu.

Už v roce 2016 uvedla společnost Neuralink, že chce vyvinout implantovatelné rozhraní mozku a počítače, které by mohlo nahrávat a stahovat myšlenky. Musk nyní představil aplikaci, kterou bude možné využít i v medicíně.

Jedním z jejích konkrétních použití by bylo mohlo představovat snížení ztráty paměti nebo léčbu poranění míchy, a to pomocí implantace elektrod do motorické kůry mozku. Tím by se daly obejít poškozené úseky páteře a účinně by se zaktivovaly svalové skupiny, což by například pomohlo obnovit plnou funkčnost končetin. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama