Právě vrcholí vesmírný déšť meteoritů: Padat bude až 30 hvězd za hodinu

Perseidy vrcholí 13. srpna a přinášejí až 100 padajících hvězd za hodinu / Pixabay
Nyní se podle astronomů překrývají dvě nebeské události Alpha Capricornids a Southern Delta Aquariids. A obě budou produkovat viditelné padající hvězdy.

Překrývání dvou vrcholných meteorických dešťů by tento týden mohlo osvítit oblohu desítkami padajících hvězd. Alfa Capricornids i Aquariids Southern Delta dosáhnou maximální aktivity na přelomu července a srpna, mohly by tak na tmavém nebi zajistit prvotřídní show. Alfa Capricornids dosáhla vrcholu tento víkend a příští měsíc začne "produkovat" viditelné meteority, zatímco Aquariids dosáhl vrcholu již v úterý.

Podle American Meteor Society (AMS) je Aqauriids aktivní od 21. července a maximální aktivity dosáhl 30. července. Tyto meteority bývají relativně slabé, říkají zástupci AMS, i když na obloze jich můžete vidět až 30 kusů za hodinu. Místo, kde žijete, určí, kolik jich vlastně uvidíte. Pro pozorovatele ve středních severních šířkách je záření na jihu nízké a hodinová kadence bude podle AMS blíže k 10, zatímco v jižních tropech, kde prochází přímo nad hlavou bude maximálně 30.

Naproti tomu Alpha Capricornids dosáhl svého vrcholu 27. července. Očekává se, že padání meteoritů bude pokračovat až do 11. srpna, ovšem postupně bude klesat na tři až čtyři za hodinu. Jednu z těchto ohnivých koulí budou mít největší šanci vidět diváci v polovině severní šířky. Alpha Capricornids bude nyní mnohem viditelnější, než tomu bylo dříve, kdy musely soutěžit se světlem z jasného úplňku. Jakmile skončí Alpha Capricornids skončí, začnou se znovu objevovat Perseidy.

Úplněk ale může ukrást velkou část této show. Perseidy vrcholí 13. srpna a obvykle přinášejí až 100 padajících meteoritů za hodinu. Přestože vrchol je dva dny před úplňkem, viditelnost nebude ideální. „Za takových okolností se Perseidy obvykle sníží nejméně o 75 %,“ uvádí AMS. 

Takže pokud je u vás obloha dostatečně jasná, rozhodně není ztrátou času se dívat. Ujistěte se, že se koukáte opačným směrem, než je Měsíc, abyste viděli i ty nejmenší možné meteority. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama