Ledovec, který zmizel kvůli změnám klimatu, bude mít svůj památník

Zničení ledovce není jen záležitostí této oblasti, varují vědci / NASA
Šokující obrázky NASA ukazují, jak obrovský islandský ledovec Okjokull za tři desetiletí zmizel díky prudce rostoucím teplotám v Arktidě. Islandský ledovec „Ok“ zmizel v roce 2014. Satelitní snímky sledují jeho postupné tání během 30 let.

Nyní bude umístěna pamětní deska v místech, kde ledovec kdysi ležel a bude označoval jeho zánik. Poslouží jako odstrašující memento varující před bezútěšnou budoucností, kdy se všechny ledovce do zhruba 200 let dočkají podobného konce.

Ledovec Okjökull kdysi měřil 16 km čtverečních. Snímky pořízené v roce 1986 ukazují, že ledovec pokrýval obrovské úbočí na západě Islandu, ale na poslední fotografii zůstává už jen malá část ledu.

Odborníci z NASA, kteří sledují postupný úpadek ledovce za posledních 30 let, říkají, že vlna veder, která letos zasáhla Evropu, zhoršuje problém tání v tomto regionu. "Všimněte si oblastí modré vody, která je pravděpodobně spojena s množstvím teplého vzduchu, který zasáhl Island. Vzduch se na konci července přesunul z pevninské Evropy do Grónska," uvedla kosmická agentura v písemném prohlášení.

Zničení ledovce není jen záležitostí této oblasti, varují vědci. Ledovce se tvoří ze sněhu, který se postupem času zhutňuje do ledu. Led potom taje dolů pod vlastní váhou, které pomáhá gravitace. Okjökull se však ztenčil natolik, že už neměl dostatek hmoty k posunu.

Proto byl Okjökull, považovaný za součást skupiny ledovců Langjökull, v roce 2014 oficiálně prohlášen za „mrtvý“. Ok je první islandský ledovec, který ztratil svůj status ledovce. Očekává se, že v příštích 200 letech půjdou všechny pozemské ledovce stejnou cestou.

Pamětní deska má uznat, že lidé vědí, co se v přírodě děje. Má na ní být datum srpen 2019 a současná hladina oxidu uhličitého v atmosféře - 415 dílů na milion (ppm). Půjde o první pomník ledovce ztraceného kvůli změnám klimatu. Památník má být instalován 18. srpna 2019. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama