Hledači s detektory kovů našli jeden z největších pokladů na světě: Téměř 2600 starověkých mincí

Poklad může celkově dosáhnout hodnoty mezi 3 a 5 miliony britských liber / BNPS
Adam Staples a jeho partnerka Lisa Graceová objevili téměř 2 600 starověkých mincí, které pocházejí z doby před 1000 lety. Přestože je nález menší než slavný Staffordshire Hoard – největší sbírka uložených mincí a artefaktů objevených v Británii – má se za to, že je nejméně o 1 milion britských liber cennější (cca o 28 milionů korun).

2 571 stříbrných mincí je tvořeno haléři krále Harolda II. z konce anglosaské Anglie a mincí Viléma Dobyvatele z období po dobytí Normanů v roce 1066. Mnoho mincí může být oceněno mezi 1 000 a 5 000 britských liber (tedy až 140.000 Kč).

Odborníci říkají, že mince by v té době představovaly značné množství peněz a patřily boháčovi, který si je pravděpodobně zde uschoval. Pan Staples a slečna Graceová narazili na mince, když v lednu prohledávali nezorané pole na farmě v severovýchodní části Somersetu. Jelikož vláda krále Harolda trvala jen devět měsíců, než byl zasažen do oka šípem v bitvě u Hastingsu, jsou mince z tohoto období neuvěřitelně vzácné.

Nálezci informovali okresního důstojníka a mince předali Britskému muzeu v Londýně k vyhodnocení. Odborníci zde strávili posledních sedm měsíců jejich hodnocením a katalogizací a koncem tohoto týdne je poprvé zveřejní. Jestliže bude nález prohlášen pokladem, muzeum panu Staplesovi a slečně Graceové dá nálezné a přes noc se tak stanou milionáři.

Vlastník půdy bude mít rovněž nárok na honorář. Pokud nález nebude muzeem považován za dostatečně důležitý, vrátí se nálezcům, kteří budou moci mince prodat. 

Podle Nigela Millse, odborníka na mince jde o ohromující nález. Na každé minci bude uvedeno jméno a číslo mincovny, kde byla vydána. V případě mincí Harolda II. půjde o některé peníze, které jsme dosud ještě neviděli. Haroldovy mince jsou vzácnější, mohou mít hodnotu od 2 000 do 4 000 britských liber, zatímco hodnota Vilémových mincí se pohybuje mezi 1 000 a 1 500 britskými librami.

Poklad může dosáhnout celkové hodnoty mezi 3 a 5 miliony britských liber (až 140 000 000 korun). Muzea kupují všechny nalezené poklady, ale v tomto případě může být suma pro ně příliš velká. Možná tedy bude uveřejněna výzva pro sponzory, aby se je pokusili získat.  K uložení mincí došlo dva nebo tři roky po roce 1066 a pravděpodobně před rokem 1072. Majitel pokladu zemřel pravděpodobně dříve, než si je mohl vyzvednout.

Mohlo by vás zajímat

Reklama