Jak proměnit automobil v letní kino? Patent si nechává zaregistrovat Ford

Patent budou tvořit výklopné otočné dveře, které mají dvě polohy / USPTO
Nový patent automobilky Ford spočívá v tom, že kufr nového vozu bude vybaven speciálním víkem, jež umožní kdykoli promítat filmy. Osádka auta by tak mohla prostě zastavit kdekoli bude chtít a během chvilky proměnit svůj vůz v letní autokino. Druhou navrhovanou funkcí má být venkovní osvětlení, které celé akci dodá patřičnou atmosféru.

Ford doufá, že se promítání filmů ještě vrátí do módy, ale v moderní podobě. Místo klasického parkování a sledování filmu přes čelní sklo si proto Ford pohrává s myšlenkou instalace videoprojektoru přímo do víka zavazadlového prostoru.

Patent ukazuje, že systém by umožnil jeho zapnutí ve chvíli, kdy je vůz v klidu. Projektor by promítal na obrazovku umístěnou za vozidlem. Osazenstvo auta by se mohlo usadit venku a vychutnat si filmový zážitek. Obrázky ukazují, že by to mohl být ideální zážitek pro letní večery.

Z aut by se tak mohlo stát venkovní kino, kde by bylo možné koukat na filmy, ale třeba i na sportovní přenosy nebo hrát videohry. Patent také zmiňuje druhou funkci projektoru, a sice zajištění venkovního osvětlení pro zlepšení atmosféry celé akce. Projektor by v tomto případě sloužil zároveň jako venkovní reflektor. 

Ford ve svém patentu přímo píše: „Kromě toho, že se lidé spoléhají na přepravu pomocí aut, jsou automobily stále častěji používány také pro zábavu, kempování a jiné outdoorové aktivity.“ Právě v tom vidí šanci na další uplatnění.

Patent budou tvořit výklopné otočné dveře, které mají dvě polohy - otevřenou a uzavřenou. Videoprojektor je namontovaný na výklopných dveřích v jejich dolní části, kde bývá umístěn zámek. Je zároveň nakonfigurován tak, aby promítal video ve směru od vozidla, když budou výklopné dveře zavazadlového prostoru v otevřené poloze. Patent byl poprvé podán Úřadu pro patenty a ochranné známky USA (USPTO) v roce 2017 a nyní byl zařazen do kategorie „čekající na vyřízení“. Možná se tak této novinky brzy dočkáme.

 

Mohlo by vás zajímat

Reklama