Katastrofu v lesích způsobenou kůrovcem možná zastaví vědci elektrickým proudem

Kůrovci ničí kambium a lýko, které vede asimiláty / Pixabay
Škody v lesích způsobené kůrovcovou kalamitou letos dosáhnou podle odhadu odborníků až 30 miliard korun. Jak se vyhnout opakovaným kalamitám způsobených kůrovcem se řeší řadu let a nyní svitla naděje.

Podnikem Lesy České republiky byl zadán výzkumný projekt „Metody likvidace kůrovce založené na účinku elektrického proudu", který by mohl účinně zastavit nastávající katastrofu nejen v českých lesích, které jsou v posledních letech nebývale decimovány kůrovcem.

Kůrovci ničí kambium a lýko, které vede asimiláty a když se jejich tok přeruší, tak horní části stromu odumřou, protože nemohou pracovat. Základním předpokladem úspěšného tlumení přemnožení kůrovců je včasné odhalení napadených stromů, což následně umožňuje účinnou likvidaci kůrovce.

Přestože se lesníci snaží proti lýkožroutům bojovat chemicky i mechanicky, výsledný efekt je pořád slabý. Současné metody jsou buď velmi pracné, nebo nejsou vhodné s ohledem na čistotu životního prostředí.

Cílem výzkumu v tomto projektu je proto nalézt optimální metodu likvidace kůrovce a případně dalšího podkorního hmyzu založenou na účinku elektrického proudu na živé organismy a poté vyvinout přístrojovou techniku k tomuto účelu. Bude ověřena i fyziologická reakce zdravých stromů na tuto metodu.

Na projektu se podílejí dr. Jan Koller a doc. Zdeněk Staněk z katedry fyziky FEL ČVUT ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně. Projekt vychází z dlouholeté spolupráce obou pracovišť v oblasti analýzy parametrů stromů pomocí elektrotechnických metod.

Mohlo by vás zajímat

Reklama