Elon Musk tvrdí, že jeho nová raketa dokáže opakovaně poslat lidi na Mars

Podle Muska budeme do deseti let cestovat vesmírem jako letadlem / SpaceX
Zakladatel společnosti Tesla Elon Musk chce, aby opakovaně použitelná kosmická loď SpaceX vynesla posádku a náklad až na Mars. Bývalý vědecký pracovník BBC David Whitehouse ovšem řekl, že k tomu jen těžko dojde.

Prototyp, který se má vydat na oběžnou dráhu, odráží vzpomínku na sci-fi seriál Flash Gordon z 30. let 20. století. Musk a jeho tým SpaceX navrhli také rozvoj infrastruktury na Marsu.

Elon Musk věří, že si splní svůj sen vzít astronauty na Mars. Prototyp 50 metrů dlouhé rakety, konstruované jakoby podle sci-fi seriálu Flash Gordon z 30. let minulého století, by měl v průběhu několika měsíců vstoupit na oběžnou dráhu.

Opakovaně použitelná kosmická loď SpaceX by měla nést posádku a náklad na Měsíc, na Mars nebo jakékoli jiné místo v naší sluneční soustavě. Vědec David Whitehouse ale považuje první výlet na Mars s posádkou za fantazii, která minimálně příštích deset let není reálná. Říká k tomu: „Elon Musk hovořil o poslání tisíců lidí na Mars za pár let... To se rozhodně nestane. Kdy přistaneme na Marsu? V roce 2020 určitě ne.“ Vysvětlil, že na rozdíl od výletů na Měsíc je expedice na Mars něco úplně jiného.

Vizionář Elon Musk a jeho tým SpaceX navrhli rozvoj infrastruktury na Marsu a do roku 2024 chtějí na rudou planetu dostat první lidi. Ale David Whitehouse řekl, že: „expedice na Měsíc znamená, že jste tři dny pryč a můžete se bez problémů vrátit zpět. V případě Marsu se pravděpodobně jedná až o tříletou expedici, včetně návratu - takže pokud se vyskytne problém, není cesty zpět.” Upozorňuje na to, že je třeba mít mnohem lepší kosmickou loď, zároveň není možné vzít s sebou všechno jídlo nebo potřebné zásoby kyslíku, bude tedy nutné je recyklovat.

I degradace lidského těla v beztížném prostředí je podle něho horší, než jsme si mysleli, zejména pokud jde o mentální poškození - a k tomu dochází již po pouhém roce ve vesmírném prostoru. Ve hře je samozřejmě i vliv kosmického záření. Musk však při sobotním startu rakety SpaceX v Texasu řekl lidem: „Budeme cestovat vesmírem jako letadlem.“

Mohlo by vás zajímat

Reklama