Astronomové objevili jeden z nejnebezpečnějších asteroidů, který by mohl dopadnout na Zemi

 
Další 1 fotografie v galerii
Sledovaný objekt je součástí skupiny asteroidů objevených ve 30. letech 20. století / NASA
Evropská kosmická agentura (ESA) přidala do seznamu rizik nový asteroid, který by mohl s pravděpodobností 1:152 zasáhnout Zemi, a to za 65 let. Toto nebeské těleso identifikované jako 2019 SU3 má odhadovaný průměr asi 14 metrů a je označováno jako čtvrtý nejnebezpečnější asteroid, který hrozí zásahem naší planety.

ESA poznamenala, že k dopadu by mohlo dojít 16. září 2084. Seznam rizik je katalogem všech objektů, u nichž byla zjištěna nenulová pravděpodobnost dopadu. Každá položka obsahuje podrobnosti o trajektorii pádu na naši planetu a zahrnuje odhadované datum dopadu, pravděpodobnost dopadu a velikost a rychlost asteroidu. 

ESA přidala těleso "2019 SU3" na základě údajů, které shromáždila o možnosti, že zasáhne Zemi. Je také uveden v prioritním seznamu agentury, u kterých odborníci mohou pozorně sledovat let asteroidů. Asteroid je na seznamu rizik asi 12 dní a ESA poznamenala, že bude  prolétávat kolem Země ze vzdálenosti pouze zhruba 117.500 kilometrů. Proto si odborníci myslí, že gravitační tah sousedních planet by mohl asteroid poslat přímo na naši planetu. 

Agentura také poznamenala, že "2019 SU3" je tzv. Apollo asteroid, tedy součást skupiny asteroidů objevených ve 30. letech 20. století, a chlubí se širokou oběžnou dráhou kolem naší planety. Protíná se s vlastním orbitem Země. Zároveň přechází oběžné dráhy Venuše, Merkuru a Marsu, odkud by mohl vzejít smrtící gravitační tah.

ESA varovala, že v době, kdy se dostane do blízkosti Země, může již být na přímém kolizním kurzu s planetou. Věří se však, že asteroid není dostatečně velký na to, aby Zemi způsobil velké problémy. Minulý měsíc agentura uvedla, že v současné době existuje 878 asteroidů, u nichž hrozí, že v příštích 100 letech spadnou na naši planetu. Vysvětlila také, že i malý asteroid může vést k závažné katastrofě na Zemi.

Mohlo by vás zajímat

Reklama