Přes zákaz stáčení tachometru pod pokutou půl milionu korun tuto úpravu poskytuje řada firem

Nabídky na úpravy tachometrů lze na internetu stále najít / Pixabay
Prakticky přesně před rokem začala platit novela zákona 56/2001 Sb., která kromě řady jiných změn v oblasti provozu vozidel obsahovala i zákaz stáčení tachometru pod pokutou půl milionu korun.

Sdružení na ochranu vlastníků automobilů – SOVA proto provedlo opakovanou inventuru počtu firem, které na internetu nabízejí nastavení či úpravy stavu tachometru prostřednictvím vyhledávače Google.

Z výsledků vyplývá, že nabídky na úpravy tachometrů lze na internetu stále najít. „Podle našeho názoru ze zákona vyplývá, že je nelegální nejen provádět úpravy stavů tachometrů, ale i nabízet s tím související služby či vybavení. Podle nás dává zákon velký prostor České obchodní inspekci, aby vyrazila do boje proti firmám, které stáčení na internetu nabízejí. Jsme připraveni inspektorům poskytnout tipy na konkrétní firmy, které jsme na internetu objevili,“ uvedl Zbyněk Veselý.

Nabídky jsou vysloveně absurdní a v jasném rozporu s dobrými mravy i zákonem. Stejně jako před rokem se stále na webu objevují tato tvrzení: „Počítadlo kilometrů není státem cejchovanou mírou, proto je s ním možné libovolně manipulovat… Poskytujeme na naše služby záruku a garantujeme, že není možné žádným způsobem zjistit původní hodnotu… Prodáváme a montujeme zařízení na zastavení načítání kilometrů ve vozidlech… či „Tachometr upravujeme („stáčíme“) pouze osobám, které nemají v úmyslu vozidlo prodat, ale úpravou tachometru sledují pouze svůj soukromý cíl!“

Alarmující je také nárůst prodejců zařízení, která nastavení tachometrů umožňují. „Se zařízením za pár korun jsou schopni nastavit kilometry na tachometru i laikové,“ zdůraznil Veselý.

Podle Veselého nejde při přetáčení tachometrů pouze o hmotnou újmu, související s podvodným zvýšením ceny ojetého vozu: „Řidič takového vozidla se vystavuje velkému riziku poškození zdraví či ohrožení života. Automobil a jeho důležité díly jsou totiž výrazně jinak opotřebené, než by majitel podle stavu tachometru předpokládal. A to by si měli uvědomit jak prodávající, tak kupující.“

Mohlo by vás zajímat

Reklama