Nové zařízení monitoruje radiační prostředí na oběžné dráze

Modul RISEPix dokáže detekovat nabité částice v magnetickém poli Země / ČVUT
Pracovníci z Ústavu technické a experimentální fyziky ČVUT v Praze pořídili na oběžné dráze Země první snímky radiačním detektorem RISEPix, který je na palubě malého japonského satelitu RISESAT, pozorujícího zemi a monitorujícího vesmírné prostředí.

Risesat byl vyvinut v kosmické robotické laboratoři univerzity Tohoku jako projekt mezinárodní spolupráce a vynesen na oběžnou dráhu raketou Epsilon 4 japonské národní vesmírné agentury JAXA z kosmodromu Kagošima 18. ledna 2019.

Jedním z přístrojů na palubě je i modul RISEPix, na jehož vývoji pracovali vědci z Ústavu technické a experimentální fyziky ČVUT. Zařízení monitoruje radiační prostředí na oběžné dráze pomocí dvou pixelových detektorů Timepix.

Modul RISEPix dokáže detekovat nabité částice v magnetickém poli Země, určit jejich počet, typ, energii a směr. Díky tomu může monitorovat složení, intenzitu a změny kosmického záření od Slunce a z kosmu, včetně průběhu slunečních erupcí a změn v zemském magnetickém poli.

Během fáze uvedení satelitu RISESAT do provozu bylo možné pořídit a stáhnout první snímky z modulu RISEPix a ověřit tím jeho plnou funkčnost. Modul RISEPix se tak připojil k dalším zařízením ve vesmíru, které byly vyvinuty v ÚTEF na bázi detektoru Timepix.

Od roku 2012 monitoruje 5 detektorů radiační prostředí uvnitř Mezinárodní vesmírné stanice ISS. V roce 2013 byl na oběžnou dráhu vypuštěn satelit Proba-V Evropské kosmické agentury s radiačním monitorem SATRAM. A od roku 2017 obíhá Zemi český nanosatelit VZLUSAT-1, kam ÚTEF dodal detektor rentgenového záření.

Mohlo by vás zajímat

Reklama