Obraz Mléčné dráhy zachycený pomocí rádiových vln odhalil zbytky 27 mrtvých hvězd

 
Další 1 fotografie v galerii
Jeden z objevených zbytků supernovy leží v prázdné oblasti vesmíru / Dr. Natasha Hurley-Walker
Astronomové v Austrálii vytvořili jedinečný pohled na Mléčnou dráhu díky tomu, že převzali informace z rádiového dalekohledu. Vytvořili obrázek, jak by naše galaxie vypadala, kdyby lidé mohli vidět rádiové vlny.

Obrázek z dalekohledu Murchison Widefield Array ukazuje nízkofrekvenční rádiové emise ze středu galaxie ve žluté a zlaté barvě s modrými a zelenými skvrnami. „Naše snímky se dívají přímo do středu Mléčné dráhy, směrem k oblasti, kterou astronomové nazývají galaktickým centrem,“ říká astrofyzička dr. Natasha Hurleyová-Walkerová.

Tým z Curtinovy univerzity použil obraz k odhalení zbytků 27 hvězd, které explodovaly v supernovách. Tyto hvězdy viditelné na obrázku byly před svým zničením během obrovské exploze minimálně osmkrát větší než Slunce. Hurleyová-Walkerová říká, že u mladších zbytků supernovy je snadnější odhalit její umístění než u těch starších.

Jeden z objevených zbytků supernovy leží v prázdné oblasti vesmíru, daleko od roviny naší galaxie. Jde o pozůstatky hvězdy zničené před méně než 9 000 lety. Její výbuch tenkrát mohli vidět domorodí obyvatelé po celé Austrálii.

Antropologové z Austrálie se pokusí u původních domorodců zjistit, zda se tato událost nějak odrazila v jejich kulturní paměti z dávných dob. „Některé domorodé tradice popisují jasné nové hvězdy, které se objevují na obloze, ale nevíme o žádných tradicích, které by popisovaly tuto konkrétní událost,“ uvedla Duane Hamacherová z University v Melbourne, odbornice na kulturní astronomii. „Nyní, když víme, kdy a kde se tato supernova objevila na obloze, můžeme spolupracovat s domorodci, abychom ověřili, zda některá z jejich tradic popisuje tuto vesmírnou událost,“ dodala.

Snímky jsou pořizovány pomocí systému GaLactic a Extragalactic All-sky MWA (zkratka GLEAM), který využívá rozlišení dvou oblouků a mapuje oblohu pomocí rádiových vln při frekvencích mezi 72 a 231 MHz (FM rádio se blíží 100 MHz). „Široký rozsah frekvencí nám umožňuje rozeznat různé překrývající se objekty s ohledem na složitost středu galaxie,“ vysvětluje Hurleyová-Walkerová.

Různé objekty se prostřednictvím vln promítají jako různobarevné, proto je možné určit, jaký mají fyzikální charakter. Dva zbytky supernovy objevené na obrázku byli „sirotci,“ nacházející se v oblasti oblohy, kde nejsou žádné velké hvězdy. Další zbytky objevené supernovy jsou velmi staré. V budoucnosti bude možné díky nové generaci radioteleskopů objevit ještě mnohem více. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama