Celosvětový objem vygenerovaných dat neustále roste: Jak je bezpečně uložit?

Na discích Blu-ray BDXL můžete uchovat až 100 GB dat, která vydrží stovky let / Pixabay
Optická média jsou jedním z nejdůležitějších doplňků cloudu a SSD a HDD úložišť, protože mají výhody, které ostatní technologie nemají.

To ale neznamená, že SSD a HDD tu nemají své místo, bezprostřednost přístupu a masivní kapacita jsou jejich hlavními přednostmi. Naneštěstí mají, ale i své nevýhody, o kterých si něco řekneme níže.

Každý rok je vygenerováno obří množství digitálních dat, což je trend, který nevykazuje žádné známky toho, že by se zastavil. Podle čísel IDC se v zettabajtech (1ZB = 1 000 000 000 000 000 000 000 bajtů) zvýšil celosvětový objem ročně vygenerovaných dat z 0,9 ZB z roku 2008 na 33 ZB v roce 2018 a očekává se, že v roce 2025 dosáhne 175 ZB. Tento trend bude nadále stoupat, a to bez ohledu na to, v jakém oboru podnikání se pohybujete.
 
Zachování veškerých dat v počítačovém hardware, nebo v cloudu (což je obvykle počítačový hardware někoho jiného) je samozřejmě nákladný způsob, jak uchovat cenné informace, které dnes nepotřebujeme, ale v budoucnu se to může změnit. Všechny společnosti jsou přitom povinny uchovávat některé údaje v souladu s právními předpisy a regulacmi.

Někteří chtějí zachovat data z jiných historických důvodů a pak jsou tu jednotlivci (běžní uživatelé). Ti samozřejmě rádi uchovávají svá objemná osobní data, jako je hudba, sbírky fotografií a další důležité dokumenty. Právě k tomu všemu by měli sloužit nejlépe disky CD, DVD a Blu-ray s různými kapacitami od 700 MB do 100 GB a to proto, že udržují svá data v perfektním stavu.

Firemní archívy se standardně ukládaly na magnetickou pásku (hlavně kvůli obří kapacitě). Ale faktem bylo, že pásky musely být kvůli degradaci magnetického záznamu přepisovány každých pár let. K datům na páskách se navíc obvykle přistupovalo sériově, což je dobré pro obnovení datových úložišť, ale není to tak dobré, pokud chcete k položkám přistupovat náhodněji. HDD jsou pro změnu elektromechanická zařízení, a tak není divu, že je jejich životnost značně nepředvídatelná.

SSD pak má sice větší životnost, ale nelze se na něj spolehnout při dlouhodobém skladování dat. Stejně jako u pásky platí, že data na HDD i SSD byste měli aktualizovat každé dva, nebo tři roky. Popřípadě si můžete ponechat duplicitní kopie dat na různých zařízeních pro dobrou ochranu, ale to přináší značné dodatečné náklady. Takže co s tím? Odpovědí jsou optická média, která tu byla dávno před SSD.
 
Jejich hlavní výhodou je totiž jejich spolehlivost a kapacita. Na discích Blu-ray BDXL můžete například uchovat až 100 GB dat, která vydrží stovky let bez jakékoliv známky degradace. Testy podle standardu ISO/IEC 10995 těmto diskům ve skutečnosti vyhodnotili průměrnou životnost 1 332 let, přičemž pouze 5 % disků vykazuje známky ztráty dat po 667 letech.

Disky jsou navíc inertní a k jejich skladování tak nepotřebujete nic jiného než malé množství prostoru. A díky velmi silným a konzistentním záznamovým standardům zůstanou optické disky v dohledné budoucnosti čitelné úplně bez problémů. Důležité je jen mít jasnou strategii v tom, která data je potřeba uchovávat a ukládat je v trvalém standardním formátu (např. PDF, JPEG).

Mohlo by vás zajímat

Reklama