Nová diagnostika pomůže odhalit nádor tlustého střeva přímo z krve

Kolorektální karcinom momentálně patří v Česku mezi nejčastější typy nádorových onemocnění / Pixabay
Kolorektální karcinom patří v Česku mezi nejčastější typy nádorových onemocnění a naše republika se dlouhodobě pohybuje na špici těch s nejvyšším výskytem této nemoci.

Odborníci z Masarykovy univerzity vyvinuli diagnostickou sadu, která zlepší šanci na odhalení rakoviny u většího množství pacientů.

Nová diagnostická metoda pro kolorektální karcinom, tedy nádory tlustého střeva a konečníku, umožní včas diagnostikovat a také sledovat vývoj tohoto onemocnění jen ze vzorku krve, což může být pro diagnostiku a léčbu pacientů trpících touto chorobou klíčová změna.

Kolorektální karcinom momentálně patří v Česku mezi nejčastější typy nádorových onemocnění a země se dlouhodobě pohybuje na špici těch s nejvyšším výskytem této nemoci. Každoročně je v tuzemsku diagnostikováno na osm tisíc nových případů a téměř čtyři tisíce lidí ročně na tuto nemoc umírají.

I proto v Česku funguje rozsáhlý screeningový program, který u lidí nad 50 let pravidelně ověřuje, zda se u nich tento nádor či přednádorové formy nemoci, takzvané prekancerózy, neobjevily. Díky odstranění prekanceróz se podařilo v minulých letech snížit počty nových případů kolorektálního karcinomu.

Podle Ondřeje Slabého se bohužel příliš nedaří navýšit počet pacientů zachycených se zhoubným nádorem v časném stádiu. Nedaří se také docílit potřebného zapojení osob do screeningu, kterého se účastní stále jen asi třicet procent cílové populace.

Mohlo by vás zajímat

Reklama