Sníh barvy vodního melounu: Zčervenání Antarktidy způsobují řasy schopné přežít mráz

Když se oteplí, což se děje během současného antarktického léta, řasy mají k dispozici živiny a jejich spory vyklíčí / Pixabay
Melounový sníh, tedy sněhovou pokrývku narůžovělé barvy v Antarktidě nedaleko bývalé britské výzkumné stanice způsobily s největší pravděpodobností mikroskopické řasy nazývané Chlamydomonas nivalis.

Jsou velmi odolné vůči chladu, bez potíží přežívají i teploty pod nulou a při zahřívání uvolňují červené a zelené spory. Vytvářejí růžový sníh, o kterém se předpokládá, že je pro člověka nepoživatelný a toxický, pokud by ho snědl. Někteří lidé tvrdí, že růžový sníh má slabou vůni melounu, ale nikdo netuší, proč tomu tak je.

Pozoruhodné snímky byly pořízeny na bývalé britské stanici Faraday Station na argentinském ostrově Galindez. Stanice byla v roce 1996 prodána Ukrajině za jednu libru. Nyní se nazývá Vernadsky a ukrajinské ministerstvo vědy a vzdělávání odhalilo pohled na zbarvený sníh.

Jednobuněčné červené fotosyntetické řasy se přitom nacházejí ve sněhových polích po celém světě. Produkují spory, které dobře zvládají nízké teploty a zůstávají životaschopné i ve sněhu.

Když se oteplí, což se děje během současného antarktického léta, řasy mají k dispozici živiny a jejich spory vyklíčí. Vzniká řasový květ, který způsobuje proudy, skvrny nebo malé kapsy růžové barvy a vytváří jev zvaný „meloun“. Červený pigment se mísí se zeleným a vytváří růžový vzhled.

To způsobuje změny v oblasti tání. Ukrajinští vědci říkají: „Takový sníh přispívá ke změně klimatu, protože červeno-malinová barva sněhu odráží méně slunečního světla a rychleji taje.“

Mohlo by vás zajímat

Reklama