Modré oči jsou vlastně pozoruhodnou genetickou mutací

Melanin rozhoduje o barvě očí, pleti a vlasů / Pixabay
Všechno začalo hnědýma očima. Příroda si s námi ale hraje, neustále přebírá lidský genom a tvoří genetický koktejl. Modroocí lidé mají v DNA zapsanou informaci hnědých očí, genetická mutace ale zastavila jejich tvorbu.

S těmito výsledky přišli vědci z Kodaňské univerzity, které vedl profesor Hans Eiberg. K této mutaci došlo před šesti až deseti tisíci lety.

Specifická genetická mutace ovlivnila u jednoho z našich předků gen OCA2, který zase produkuje pigment melanin. Melanin rozhoduje o barvě očí, pleti a vlasů. Genetická mutace vytvořila v chromozomech OCA2 vypínač, který deaktivoval schopnost tvořit hnědé oči.
 
Modroocí lidé zdědili stejný vypínač na stejném místě v DNA. Všichni mají původně hnědé oči, pouze ztratili schopnost jejich tvorby. Neplatí to ale pro všechny – pokud je schopnost vypnuta jen u některých genů a převažují nezmutované geny, pak má člověk hnědé oči.
 
Bavíme se zde sice o genetické mutaci, ale nejde o škodlivou mutaci, která nějak významně ovlivňuje život člověka jako mutace jiné u jiných živočichů. Pouze nám přetváří vzhled – například pihy nebo plešatost jsou rovněž příznaky genetické mutace. „Modré oči jsou důkazem, že příroda neustále přetváří lidský genom, vytváří genetický koktejl lidských chromozomů a zkouší různé obměny," tvrdí profesor Eiberg.
 
V budoucnosti se mohou objevit i další barvy duhovek, i když si vědci netroufají hádat, zda se tak opravdu stane a jaké barvy by se mohly objevit. Třeba jednoho krásného dne potkáme člověka s růžovýma nebo oranžovýma očima. Jaké netypické barvy duhovek by se líbily vám?

Mohlo by vás zajímat

Reklama