Pneumatika budoucnosti by měla především šetřit palivo

Pneumatika může mít pozitivní vliv i na celkové provozní náklady vozidla / Pixabay
Aktuální průzkum na téma „Pneumatika budoucnosti“ odhalil, že respondenti požadují, aby se vývojáři pneumatik zaměřili především na úsporu paliva.

Technologické trendy, například elektrické koloběžky, sociální fenomény, jako aktuální „flight shame“ (omezování letecké dopravy), dlouhodobá témata, jako jsou alternativní pohonné systémy a automatizovaná nebo autonomní jízda automobilu – to vše dokresluje neustálý vývoj mobility.

Tyto trendy přivedly Continental a institut pro výzkum trhu Forsa ke společnému průzkumu: co řidiči očekávají, kromě maximální bezpečnosti, od automobilové pneumatiky budoucnosti.

Reprezentativního průzkumu se v listopadu 2019 zúčastnilo více než 1 000 řidičů. Výsledek? Pro více než 40 procent respondentů byl nejdůležitější aspekt, u pneumatik v budoucnosti, aby zabezpečovaly ještě větší úsporu paliva. Druhé místo obsadila odolnost vůči defektu.

Jak prozradil výzkum, odpovědi se liší mezi jednotlivými věkovými skupinami: pro řidiče ve věku 18 – 29 let byla například odolnost pneumatik vůči propíchnutí nejdůležitějším faktorem.

Přání energeticky efektivnější pneumatiky bylo nejsilnější pro respondenty ve věku 45 – 59 let, zatímco trvalá udržitelnost materiálů a výroby byla nejvyšší prioritou pro osoby ve věku 30 – 44 let.

Anketa také kladla otázky ohledně cen pneumatik v budoucnosti, výsledek nebyl překvapivý: 92 procent respondentů vyhodnotilo poměr cena/výkon jako důležitý. Zároveň se 75 procent řidičů vyjádřilo, že nižší valivý odpor a související pokles ve spotřebě paliva je pro ně důležitý. Pneumatika, optimalizovaná z hlediska valivého odporu a dojezdu, má samozřejmě pozitivní vliv i na celkové provozní náklady vozidla.

Mohlo by vás zajímat

Reklama