Amazonský prales nebude již za 15 let schopen čistit ovzduší

 
Další 1 fotografie v galerii
Lesy zachytávají uhlík fotosyntézou / Pixabay
Světové tropické lesy rychle ztrácejí schopnost absorbovat oxid uhličitý. U Amazonského deštného pralesa hrozí, že se tak stane během příštích 15 let, varují vědci z Evropy a Afriky ve společné práci, která vyšla v časopise Nature.

Tropické lesy lidem poskytují léky, přístřeší, vodu a v dnešních dnech platí za zhruba polovinu veškeré suchozemské absorpce uhlíku. Stromy se ale uhlíkem sytí až příliš rychle, protože emise způsobené člověkem neustále stoupají.

Lesy zachytávají uhlík fotosyntézou a jsou tak nesmírně důležité. Problém je, že pokud dojde k tomu, že emise vypouštěné člověkem dramaticky převažují nad ubývajícími stromy, které umírají díky suchu a požárům, celková schopnost zachycování škodlivin z ovzduší slábne a zároveň tohle přesycení způsobuje rychlejší úmrtnost stromů.

Amazonský prales rychle ztrácí svou absorpční schopnost, dokonce s větší intenzitou než v případě tropických lesů v subsaharské Africe. Potvrdil to tým desítek afrických a evropských vědců, který sledoval údaje o úmrtnosti i růstu stromů napříč jedenácti africkými zeměmi. Své údaje pak porovnali s daty, která byla získána díky podobným měřením v 50 oblastech Amazonského deštného pralesa.

Stromům se daří díky zvýšenému obsahu CO2 v ovzduší, protože rychleji rostou v oblastech bohatých na uhlík. Bohužel díky suchu a požárům stromů ubývá rychleji, než jak stačí dorůstat. Modely lesů v Africe pro příštích 20 let ukázaly, že do roku 2030 tamní lesy prořídnou o 14 procent.

Stromy přirozeně umírají, ovšem s takovým množstvím CO2 ve vzduchu zkrátka dochází k jejich zrychlené úmrtnosti a tento proces se nafoukl do dosud neznámých rozměrů. Několik zemí už oznámilo vysazování stromů. Je totiž důležité lesy chránit, rozvíjet a pomoci přírodě v zalesnění.

Mohlo by vás zajímat

Reklama