Koronavirus podle vědců doplatí na teplé počasí, nemáme se na to však spoléhat

Kapénky viru, jež vykašleme, se vážou na lidským okem neviditelné kapky vody / Pixabay
Vědci analyzovali data z Čínského centra pro kontrolu a prevenci nemocí, která se týkala 4 711 případů koronaviru SARS-CoV-2. Výsledky přinášejí naději v pochmurných časech nejistoty, leč se na ně, jak varují sami experti, nelze úplně spoléhat.

Jak dobře víme, virY a teplo s intenzivním slunečním světlem to nejde právě dohromady. Ohledně nového koronaviru panovala nejistota. Zastaví se v teplých, vlhkých a slunečných podmínkách?

Tým dvou čínských univerzit Tsinghua a Beihang provedl statistické analýzy, vytvořil model výskytu koronaviru, srovnal data s údaji meteostanic a podíval se i na trasování kontaktů pacientů.
 
Výsledky souhlasí s tím, co můžeme o chování virů v teplých měsících říci. Což znamená, že letní období může nemoc COVID-19, kterou má na svědomí koronavirus, zpomalit. Chřipkové epidemie jsou totiž převážně sezónní záležitostí a koronavirus se chřipce podobá.

Částice virů jsou chráněny ochrannými gely. Tvoří jakousi skořápku, díky které vir v chladném počasí přežije dost dlouho na to, aby se mohl mezi lidmi přenášet. V létě je ale tato ochranná krusta oslabována, vir má tedy nižší životnost. Jsou tu i další faktory, proč by koronavirus neměl s příchodem teplého počasí přežít. Jedním z nich je vlhkost vzduchu.
 
Kapénky viru, jež vykašleme, se vážou na lidským okem neviditelné kapky vody ve vzduchu, s nimi pak padají k zemi, což jim znemožňuje šíření mezi lidmi. Zároveň viry, mohlo by to platit i pro koronavirus, nevydrží na povrchu předmětu. Sluneční záření (ultrafialové) totiž tyto viry rychle ničí.
 
Nutno podotknout, že koronavirus SARS se tomu současnému podobá a odezněl počátkem června. Jsou důvody brát studii spíše jako předpoklad než jako spásu. Analýza čínských vědců se totiž opírá pouze o data, nikoliv o výzkum samotného viru. Kromě toho, když v roce 2012 postihlo Saúdskou Arábii onemocnění MRES, tak tento koronavirus dokázal ve vysokých teplotách přežít opravdu dlouho.
 
Jak jsme psali, nelze se na tuto studii spoléhat. Pouze naznačuje, že koronavirus může být v teplejších dnech (spíše v letních než jarních) výrazně zpomalený, což by mělo, společně s důležitými opatřeními, tohoto vetřelce zlikvidovat. A také se neví, zda se příští podzim zase nevrátí.

Mohlo by vás zajímat

Reklama