Fráze sociální distancování je v době pandemie zavádějící

Karanténa je pro zpomalení koronaviru SARS-CoV-2 podstatná / Pixabay
Omezení fyzického kontaktu je zásadní pro zpomalení současné koronavirové pandemie, vedle toho ale karanténa brání v přirozené potřebě družit se. To ale není její skutečný účel.

Světová zdravotnická organizace (WHO) se řídí frází „sociální distancování”, podle zpravodajské agentury Reuters je ale vhodnější používat frází „fyzické distancování”.

Záměr držet od sebe lidi co nejdál je důležitý v tom, aby se koronavirus zpomalil, ale není cílem přerušit kontakt mezi přáteli nebo rodinou. Potvrdila to i massachusettská kongresmanka Ayanna Pressleyová, která ve svém projevu na radnici, citovaném webem Dorchester Reporter, řekla, že jde o distancování fyzické, nikoliv sociální, jak by se mohlo zdát. „Vytváříme mezi námi fyzickou vzdálenost, abychom omezili šíření viru,“ řekla Pressleyová.

Zapomněla dodat, že bychom měli se stejným zápalem udržovat naše sociální propojení, smysl pro komunitu a společný smysl.K této debatě se připojil i profesor psychologie na Stanfordské univerzitě Jamil Zaki, podle něhož bychom měli přestat o současné situaci mluvit jako o „sociálním distancování”.

„Myslím si, že bychom měli začít přeformulováním toho, co právě teď děláme,” řekl Zaki. A jedním dechem dodal, že je důležité o karanténě mluvit jako o fyzickém distancování, aby bylo zdůrazněno, že můžeme být společně propojení, i když nejsme fyzicky v kontaktu. Karanténa je pro zpomalení koronaviru SARS-CoV-2, který vyvolává onemocnění COVID-19, podstatná. Bohužel ale brání v lidské přirozenosti sdružovat se a sociálně se propojovat.
 
Naštěstí žijeme v 21. století, máme po ruce chytré telefony, Facebook a další sociální sítě a možnosti, jak se spolu spojit alespoň na dálku. Jsou to právě ty technologie, o nichž si často myslíme, že vztahy ve společnosti rozbíjejí. Právě tyto technologie teď mohou podle Zakiho ironicky sloužit k udržení těchto vztahů.

WHO ani vládám jednotlivých zemí nejde o zničení mezilidských vazeb a omezování svobody lidí, jak se mnozí konspirátoři domnívají. Je to válka proti vetřelci a pokud nebudeme tyto pravidla dodržovat, bude v sázce mnoho potencionálních obětí. Pište si, volejte si přes Skype, vztahy můžete udržovat i v době současné koronavirové krize.
 
 
 

Mohlo by vás zajímat

Reklama