Izolace sice chrání před nakažlivými chorobami, ale může způsobovat jiné zdravotní problémy

Bylo zjištěno větší riziko zánětů kvůli izolaci u mužů, než u žen / Pixabay
Probudili jsme se do dalšího dne s pandemií koronaviru. Karanténa, která je zavedena po celém světě a neminula ani Česko, znamená izolaci.

Přestože izolace chrání před koronavirem a nemocí COVID-19, kterou u nakažených vyvolává, podle odborníků z univerzity v Surrey a Brunel University London může způsobovat jiné zdravotní problémy. Izolace byla spojena se zvýšenou pravděpodobností zánětů, což vyplývá z jejich analýzy 30 tematických studií.

Záněty jsou sice ochranná opatření těla, která vznikají při zraněních (tržné rány, odřeniny) a izolují okolí zranění od možnosti zanesení bakteriemi či viry, ale zároveň mohou poškozovat zdravé orgány, tkáně a buňky. Sice nás tedy izolace chrání před přenosnými nemocemi, ale před těmi nepřenosnými nikoliv. Při izolaci se zvyšují rizika vzniku kardiovaskulárních chorob.
 
Izolace, tedy stav, kdy nevycházíme ven a nemáme kontakt s druhými lidmi, podle studie souvisí s C-reaktivním proteinem. C-reaktivní protein je látka uvolňovaná do krevního oběhu po poškození tkáně a zvyšuje hladiny fibrinogenu. Tento glykoprotein pak způsobuje větší srážlivost krve.

Zajímavé je, že bylo zjištěno větší riziko zánětů kvůli izolaci u mužů, než u žen. Pro ověření toho, proč tomu tak je, by bylo potřeba provést další studie, ale už předchozí práce naznačovaly, že muži a ženy mohou na sociální stres reagovat odlišně.

Vazba osamělosti a zánětu už je méně jasná. Výsledky studijní práce naznačují možnou souvislost s protizánětlivým cytokinem IL-6. Tato informace ale nebyla ve všech dřívějších výzkumech konzistentní. S přihlédnutím na předchozí poznatky si vědci myslí, že opuštěnost mění způsob, jakým záněty reagují na stres, spíše než aby přímo ovlivňovala zánětlivou odpověď.
 
Izolace i osamělost tedy souvisí se záněty, ovšem je důležité od sebe tyto pojmy odlišovat. Izolace i osamělost jsou ale negativní jak pro fyzickou stránku lidského organismu, tak pro tu psychickou.

Mohlo by vás zajímat

Reklama