Archeologové potvrdili, že španělská vojska byla vyzbrojena děly díky indiánům

Lidé v oblasti dnešního Mexika tavili rudu už od roku 1630 / Pixabay
Na začátku 16. století se španělská armáda, v jejímž čele stál Hernando Cortés, vylodila v Mezoamerice s jediným cílem – kolonizovat domorodé obyvatele. Španělé tou dobou ještě dělostřelectvo neměli, ale potřebovali ho k posílení svých vojsk.

Právě proto často docházelo k vyjednávání, podplácení nebo k podrobování domorodců, kteří měli znalosti v práci s mědí.

Naznačuje to analýza historických archivů, archeologických objevů a znalosti místních obyvatel v oblasti El Manchón v Mexiku. „Z dokumentů víme, že Evropané přišli na to, že jediným způsobem, jak se naučit pracovat s mědí, je spolupracovat s domorodci, kteří to uměli,“ potvrdila myšlenku archeoložka Dorothy Hoslerová z Massachusettského technologického institutu (MIT). „Museli se vypořádat s domorodými tavírnami,“ dodala. 

O tomto tvrzení nevypovídají jen historické dokumenty, ale i dostatečné množství archeologických nálezů, mezi něž patří i hybridní tavíci pec, která odráží směs evropských a domorodých dovedností. „Náš archeologický důkaz v El Manchón poskytuje jedinečný příklad. Ruční konstrukční řešení kruhové měchové pece, která poskytovala jednu úspěšnou a dlouhodobou technickou možnost dramatického zvýšení objemu výroby mědi,“ píší vědci ve své studii. 

Pro Španěle to byla ošemetná situace. Podmanili si domorodce, na nichž byli závislí. Bílí kolonizátoři byli nuceni jednat se svým nepřítelem, konkrétně s těžaři, staviteli a provozovateli pecí, aby mohli získat to, co nutně potřebovali – měď na svá bronzová děla.

Archeologové provedli výzkum založený na čtyř faktorech – na historii, technické analýze a na archeologických a etnografických datech. Zdokumentovali změny v technologii výroby mědi v průběhu dvou století. 

Lidé v oblasti dnešního Mexika tavili rudu už od roku 830 našeho letopočtu, možná ještě mnohem dříve. V regionu se to mohlo praktikovat déle než 400 let! Když ale přišli Španělé, došlo ke změně ve způsobu tavení.  

Mohlo by vás zajímat

Reklama